AKTUELNO

Narednih sati biće izložen na Carigradskom drumu - Evo kada će se vratiti na svoje staro mesto

Pobednik je nešto malo pre podneva skinut sa postamenta i za samo nekoliko minuta bezbedno spušten na zemlju.

Pobednik će biti izložen narednih nekoliko sati na Carigradskom drumu, a potom će biti transportovan u Smederevo na restauraciju kao Spomenik zahvalnosti Francuskoj prošle godine.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da će restauirani Pobednik biti vraćen na svoje mesto za četiri meseca.

Foto: Printscreen Facebook/Goran Vesić

Kako je najavljeno iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda (ZZSKGB), Gornji grad Beogradske tvrđave biće zatvoren za posetioce do 13 sati, do završetka akcije skidanja jednog od simbola prestonice koja je počela nešto pre 11 sati.

Svi zainteresovani građani imaće priliku da ceo događaj prate putem direktnog prenosa na Fejsbuku, na stranici ZZSKGB, a zatim i od 13.00 do 15.00, da uživo vide izloženog “Pobednika” na Carigradskom drumu Beogradske tvrđave (ulaz iz pravca Uzun Mirkove ulice).

Foto: Printscreen Facebook/Goran Vesić

Tokom jučerašnjeg dana vršene su poslednje pripreme. Skele visoke skoro 20 metara postavljene su pre nedelju dana, radnici su počeli sa postavljanjem gurtni (izuzetno jakih sajli), spomenik je detaljno skeniran i pregledan, a na terenu je bilo više od 50 zaposlenih koji su imali najrazličitija zaduženja.

#Kalemegdan

#Pobednik

'