AKTUELNO

Tokom sledeće sedmice spomenik "Pobednik", simbol Beograda, biće odnet na rekonstrukciju, ali će prethodno nekoliko sati biti izložen na Carigradskom drumu na Kalemegdanu, gde će građani moći da ga vide izbliza, rekao je danas, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

On je podsetio da je ovaj spomenik postavljen 1928. godine i da za sve ovo vreme osim manjih intervencija na stubu nije bilo ozbiljnijih rekonstrukcija.

- Poslednjih petnaestak godina nakrivio se za tridesetak centimetara i pretila je opasnost da statički bude ugrožen. Osim toga što je nagnut, snimkom je utvrđeno da se na spomeniku nalazi 30 rupa od metaka nastalih u periodu Drugog svetskog rata i da su naprsla stopala vezana za postament - rekao je zamenik gradonačelnika.

On je napomenuo da se se skidanje spomenika prenositi na televiziji, a građani će svakodnevno moći da prate tok rekonstrukcije podredstvom tviter naloga "pobednik", koji je napravio Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda.

- Obnovljeni spomenik će biti vraćen za nešto manje od četiri meseca. U međuvremenu, ograđen je postament, urađeno je novo šipovanje i biće promenjen kamen i ojačan postament. Veliki je posao, ali je bilo krajnje vreme da se reaguje - naveo je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je najavio i da sledi čišćenje Spomenika Knezu Mihailu, koji neće biti sklanjan sa postamenta jer nije statički ugrožen.

- Skeniranjem je utvrđeno da na njemu ima i više oštećenja od metaka jer su se tu vodile velike borbe, naročito 1944, tako da će se i on srediti kako bi „zasijao u punom sjaju” - dodao je Vesić.

#Goran Vesić

#Pobednik

'