AKTUELNO

U rizičnim grupamae za bolest bubrega su oni sa povišenim pritiskom, povećanim šećerom i masnoćama u krvi, pušači, gojazni i fizički neaktivni ljudi.

Načelnik klinike za nefrologiju Vojnomedicinske akademije pukovnik profesor dr Dragan Jovanović kaže da propadanje funkcije bubrega može da traje godinama, pa čak i decenijama.

- Bubrezi su paran organ, otporan na dejstvo brojnih štetnih uticaja. S druge strane bolest bubrega je podmukla i često neprepoznatljiva za pacijente, i ne tako retko dogodi se da se za nju sazna tek kada ljudi moraju da idu na dijalizu - rekao je doktor Jovanović gostujući u Jutarnjem programu TV Pink.

Prema njegovim rečima, u zaštiti i lečenju bubrega potrebno je da postoji poverenje između pacijenta i lekaara. Takođe, doktor Jovanović upozorava da o bubrezima treba voditi računa od najranijeg detinjstva, a svaka unirana infekcija mora ozbiljno da se leči.- Urinarne infekcije su česte, posebno kod ženske populacije, i izraženije kada se počne sa seksualnim funkcijama. Muškarci su izloženiji tim infekcijama posle pedesete, kada se javlja i uvećanje prostate - upozorava načelnik klinike za nefrologiju Vojnomedicinske akademije.

On upozorava da je među građanima rasprostranjena navika da sami sebe leče, kao i da slušaju savete prijatelje i komšiluka ili da traže pomoć preko interneta. Kako savetuje, najbolje je šetati bar pola sata dnevno, ostaviti pušenje i pravilnom terapijom smanjiti viski krvni pritisak.

S. P.

#Bubrezi

#Jutarnji program

#VMA

'