AKTUELNO

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja upozorava: Plaćamo danak zbog nesprovođenja sistemskih mera. Neophodno je krenuti u agresivnu kampanju promene svesti vozača i putnika

Broj saobraćajnih nesreća ovog leta je drastično povećan u odnosu na lane i neće se zaustaviti - upozorava Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja. On naglašava da se, nažalost, uzima danak nesprovođenja sistemskih mera i da je neophodno hitno krenuti u jaku, čak i brutalnu kampanju, koja će uticati na promenu svesti vozača i putnika, kao i na uvođenje video-nadzora na još više lokacija.

Prema rečima Okanovića, represivne mere su na maksimumu, saobraćajna policija stalno kontroliše učesnike u saobraćaju, a kazne su stroge. Međutim, naglašava, izostala je sveobuhvatna kampanja u javnosti o podizanju svesti učesnika u saobraćaju, kao i uvođenje saobraćajnog obrazovanja u škole, što je predlagano još pre deceniju. Tako je, dodaje on, deset generacija sistematski propušteno.

- Kada je prošle godine pooštren zakon, mi smo to pohvalili, ali i upozorili da će efekat biti od šest do 12 meseci, i to se i dogodilo - naglašava Okanović. - Dešava se da ulazimo u fazu gde nema straha od represije, a nivo svesti je ostao isti. Nažalost, neće na ovome stati, i možemo očekivati i više nesreća. Istrošili smo sve pravne kapacitete pooštravanjem zakona, tako da je rešenje jaka kampanja i omasovljavanje video-nadzora.

#Bezbednost

#Saobraćaj

#Saobraćajna nesreća

'