AKTUELNO

Izmenama saobraćajnih propis značajno je smanjen broj poginulih na putevima u Srbiji, rekao je direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović podsetivši na da je u 2017. godini u saobračajnim nesrećama poginulo 579 osoba.

On je gostujući u emisiji “Novo jutro” rekao da je broj poginulih od 3. aprila smanjen za 18 odsto.

- Smanjenje broja poginulih je posledica represije, jer prevencija još nije na odgovarajućem nivou - rekao je Okanović i dodao da su vozači zaplašeni pooštrenim kaznama, ali da je ne prevenciji i edukaciji potrebno i dalje raditi.

Istakao je das vi sistemi u svetu počivaju prevenciji i represiji i da se bez kazni ne može.

- Niko vam neće dati čokoladu ako prođete kroz crveno ili vas poslati u banju - dodao je Okanović i podsetio da je u udesima tokom prošle godine povređena 21.300 ljudi.

- Da li mislite da se iko od tih ljudi probudio sa idejom - ja idem danas da poginem ili da budem povređen? Naravno da nije! Ne možemo da razmišljamo kako se to nama neće desiti - dodao je on, ukazavši da za saobraćajne nesreće uvek postoji krivac.

Specijalista fizijatrije dr Milan Mileusnić kaže da su teško povređeni pacijenti u saobrćajnim nesrećama dnevna klinička praksa.

Mileusnić ističe da povrede mogu biti veoma teške i komplikovane, a neke od njih podrazumevaju višegodišnje lečenje.

#Nesreća

#Saobraćaj

'