AKTUELNO

Domaćini koji slave Svetog Nikolu, ne bi trebalo da svoje gostoprimstvo iskazuju tako što će gostima sipati što više alkohola, pijan vozač je veoma opasan za volanom i zato svi vozači koji idu na slave ne bi trebalo da posežu za više od jedne čašice alkohola, izjavio je danas direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović.

"Apelujem na domaćine koji danas i sutra slave, da svoje gostoprimstvo ne iskazuju na taj način što će gostima sipati što više alkohola, pogotovo ako znaju da je gost došao automobilom, već će se potruditi, ne samo da gostu bude lepo dok je kod njega u domu, već i da bezbedno krene na drugu slavu ili kući", rekao je Okanović.

Jedan deo ljudi, ističe Okanović, "smatra da je sasvim u redu i da je sasvim prirodno" da u periodu slava i praznika konzumira alkohol i sedne za volan, ali, podvlači, niti će policija gledati kroz prste onima koji sednu pijani za volan, "niti će im zakoni fizike biti manje ili više blagonakloni".

"Dakle, pijan vozač je veoma opasan za volanom, nebitno da li je popio na slavi, ili za Novu godinu, ili nekim trećim povodom. Zato, molim sve koji tu večeras i sutra idu na slave, ili slave Svetog Nikolu, ne posežu za više od jedne čašice alkohola", naglasio je Okanović.

Jedna čašica je dovoljna da se nazdravi, smatra Okanović i da nema potrebe da se sipa više.

Kako ističe, vozač koji ima 0,5 promila alkohola u organizmu, ima duplo veću šansu da izazove saobraćajnu nezgodu, vozač sa 1,2 promila alkohola, ima 35 puta veću šansu, a onaj koji ima dva promila alkohola u organizmu, čak 80 puta veću šansu da izazove saobraćajnu nezgodu.

"Shvatite da nimalo nije važan povod zbog kog ćete konzumirati alkohol i nemate pravo da zarad nečije slave ili novogodišnje proslave, popijete alkohol, sednete za volan, usmrtite nekoga i kažete - nemojte se ljutiti, bio je opravdan povod za piće", rekao je Okanović.

#Damir Okanović

#Slava

'