AKTUELNO

Ovaj Zakon je usvojen u novembru prošle godine, a očekuje se da stupi na snagu sredinom godine.

Advokat Vesna Dimitrijević objasnila je da u porodično nasilje spada svaki vid nasilja kojem je osoba izložena u okviru uže porodice, te da nesuglasice u porodici, a samim tim i nasilje, nastaju kao proizvod generacijskog jaza.

- Danas često osim roditelja i dece porodica obuhvata i babu i dedu, te se može reći da je u Srbiji najzastupljenija takozvana „proširena porodica“. Da je finansijska i ekonomska situacija u državi bolja, imali bismo manje ovakvih vidova porodica - objasnila je Dimitrijević.

Kako je istakla, postupak u slučaju porodičnog nasilja je sledeći: prvo se izriču privremene mere, u slučaju njihovog nepoštovanja započinje se krivični postupak, a zatim slede i krivične sankcije.

Prema trenutnom zakonu, u slučaju pretnje smrću može se izreći kazna zakona u trajanju do pet godina, ako je rezultat nasilja teška telesna povreda, ili je žrtva nasilja maloletno lice, može se izreći kazna do 10 godina zatvora. U slučaju smrtnog ishoda, kazna može da bude i do 15 godina zatvora.

Uskoro će, kako je najavila Dimitrijević, na snagu stupiti novi zakon kojem su ove kazne uvećane.

Novim zakonom predviđeno je udaljavanje koje može da traje 48 sati i može ga odrediti policijski službenik, a nakon toga, na predlog javnog tužioca, sud može da odredi da se hitna mera produži još 30 dana.

To znači da se žrtvi daje mogućnost od 32 dana da se oporavi i na neki način osamostali, da bude zaštićena u tom periodu. Ukoliko dođe do kršenja hitne mere, može da se izrekne kazna zatvora do 60 dana u prekršajnom postupku

Zakon predviđa i koordinaciju svih organa u sprečavanju nasilja u porodici i policije, tužilaštava, sudova, centara za socijalni rad.

Pooštren je režim sankcija za odgovorne u Centru za socijalni rad koji krše zakon, a predviđene su novčane kazne od 50.000 do 250.000 dinara.

Evidencija o nasilnicma i žrtvama, kao i o okolnostima nasilja čuva se deset godina. Predviđeno je da se ubrza postupak koji se odnosi na kontrolu nasilnika nakon izricanja hitne mere udaljenja iz porodice na 48 sati, a nadležni će pratiti sprovođenje hitne mere.

Dimitrijević je istakla da oštećeni ima pravo na prijavu nasilja, te se prvo podnosi krivična prijava ili zahtev porodičnom sudu za donošenje privremene mere.

Nakon toga, na teren izlazi tim psihologa, socijalnih radnika i policije, koji treba da procene da li je prijava osnovana, jer su brojni slučajevi lažnih optužbi.

Pink nastavlja inicijativu Stop nasilju!

I. P.

#Policija

#Porodično nasilje

#Zakon

#žrtve

'