AKTUELNO

Novi Zakon o katastru biće usvojen u prvom tromesečju sledeće godine, a pokušaćemo da parlamentu Predlog zakona bude dostavljen sa podzakonskim aktima, izjavila je danas potpredsednica vlade Zorana Mihajlović.

Novi zakon je važan, jer umesto da se ide na šest različitih destinacija, ide se samo kod javnog beležnika, to je važno i za napredak Srbije na Duing biznis listi, gde je Srbija sada na 67. mestu. Mi verujemo da možemo da napredujemo za najmanje 20 mesta, ako to budemo realizovali", rekla je Mihajlović na konferenciji Američke privredne komore "Peto prolazno vreme - petom brzinom u reforme".

Ono što se možda može promeniti donošenjem nekih zaključaka vlade, kaže Mihajlović, to je da se ubuduće nijedan zakon ne šalje u parament bez pripremljenih podzakonskih akata. Kako kaže, to je važno jer zakon koji je usvojen, a nema svoje podzakonske akte, često čeka na dalju implementaciju i zato će u slučaju Zakona o katastru pokušati da pripreme i podzakonske akte, a javnost je, dodaje, neophodna u svakoj fazi donošenja zakona, jer, poručuje, o zakonima treba što više razgovarati.

Foto: Tanjug

Objašnjava da je obaveza u okviru vlade da se zakoni pripreme i upute na javnu raspravu, te podseća da je Zakon o planiranju i izgradnji iz 2014. to potvrdio, jer su tada javne rasprave organizovane i tamo gde to zakon ne traži, a onda su pokušali da sva ta mišljenja i sugestije uvrste u predlog zakona. "To smo radili jer je široki konsenzus neophodan za tako velike reforme, da bi zakon bio primenjiv i uspešan", rekla je Mihajlović.

#Katastar

#Zakon

#Zorana Mihajlović

'