AKTUELNO

U Švedskoj je u julu prošle godine stupio na snagu zakon koji omogućuje da se seks bez prethodnog izričitog pristanka partnera smatra silovanjem, što podrazumeva krivično gonjenje.

Pijana žena koja nije odbila muškarca, a imala je seks sa njim ali nije za to dala izričit pristanak, može da se smatra silovanom. Po uzoru na švedski zakon, ovo je stav članica Autonomnog ženskog centra, koje su zatražile izmenu Krivičnog zakonika u delu koji se odnosi na okolnosti pod kojima se seksulani čin desio.

Silovanje predstavlja jedno od najtežih krivičnih dela, kaže advokatica prof. dr Gordana Božilović Petrović, koja dodaje da silovanje takođe nekada može biti i gore od ubistva.

Foto: TvPink Printscreen

- Ubistvo nekada može biti iz nehata, dok je silovanje može da bude teško krivično delo, zbog toga što je nekada i teško da se dokaže. Imate okrivljenog i očešćeno, uglavnom bez svedoka. Uglavnom nema ozbiljnih povreda - kaže Božilović Petrović, objašnajvajući da da bi se dokazalo silovanje, po našem Krivičnom zakoniku, potrebno je da se upotrebi prinuda, tačnije sila ili pretnja. Božilović Petrović objašanjava da upravo zbog prinude je jako važno da se upotrebi neka sila, a to je u ovo slučaju uglavnom teže za dokazivanje.

Kako podseća, nedavno je promenjen Krivični zakonik, koji podrazumeva da su sankcije za ovo krivično delo povećane.

- Umesto dve, minimum je sada povećan na tri godine zatvora - objašnjava ona.

U predlogu da se za silovanje proglasi i čin bez pristanka, značilo bi da je zvaničan pristanak neophodan u skladu sa zakonom.

Neuropsihijatar prof. dr Jovan Marić za Novo jutro kaže da je važno da muškarac sam proceni do koje granice sme da ide.

Foto: TvPink Printscreen

- Njeno “ne” je autentično. Muškarac treba da proceni da li ona to želi ili ne. Ja sam veštačio u slučaju gde je žena bila potpuno naga, kod njega u stanu. Ona mu je prišla na ulici, pristala je da dođe kod njega u stan. U jednom trenutku ona se predomislila, on je ošamario i sve je došlo do suda. Završio je u zatvoru i izgubio posao - objašnajva Marić, naglašavajući ponvo da je važno do koje granice treba ići.

Diskutabilno je i pijansto, smatra spisateljica Simonida Milojković.

- Neko se napije od dve ili tri čaše, a nekome je za to potrebno mnogo više - objašnjava Milojković.

Foto: TvPink Printscreen

Da u naletu emocija ne bi došlo do nasilja, ukoliko se žena predomisli, Marić savetuje ženama malo neformalniji pristup.

- Da ne bi došlo do šamara, postji lepa rečenica koja glasi “ti se meni sviđaš, ja sam sigurna da ću sa tobom biti, ali hajde da malo porazgovaramo i da se malo bolje upoznamo”, u tom slučaju muškarac dobija potpuno drugačiju perspektivu celog događaja - objašnjava Marić.

#Notar

#Seks

'