AKTUELNO

Pravo na odlučivanje o rađanju, pravo na abortus koji je pre više decenija uspostavljeno u velikom broju zapadnih zemalja, kao i na prostoru zemalja Zapadnog Balkana, u poslednje vreme se ozbiljno dovodi u pitanje.

U nekim državama se potpuno uskraćuje. Doktori se pozivaju na prigovor savesti ili se suočavaju sa 99 godina zatvorske kazne ukoliko obave abortus.

Stara Jugoslavija je jedina zemalja koja je imala jako liberalan odnos za to pitanje, ocenila je psihološkinja Lidija Vasiljević, gostujući u Novom jutru, i dodala da crkva i danas ne može da se meša po ovom pitanju.

Foto: TvPink Printscreen

- Žena je ta koja treba da raspolaže svojim telom, a ne država ili crkva. Ona ne može da bude svedena na mašinu za rađanje. Naravon, svaka žena ima pravo i mogućnost da odluči šta je za nju najlepše u životu. Ženi takođe ne treba da se nameće šta da oseća i šta treba da joj bude najlepše u životu – rekla je Vasiljević dodajući da je ona majka, ali da svakako smatra da svaka žena mora da ima zadovoljena ljudska prava.

Ginekolog dr Vanja Milošević, kaže da abortus zapravo znači nasilan prekid trudnoće i da tu terminologiju ne treba olako shvatati. - Kroz vreme se napravilo da je abortus hiruška intervencija, a onda se nama, tehničkim licima, dozvoljava da to uradimo, jer se to kosi sa svim hirurškim postulatima. Gde god da je urađen taj nasilni prekid trudnoće nosi ogroman rizik – kaže Milošević.

On takođe objašnjava da je abortus jedina hiruška intervencija u kojoj se odstranjuje nešto što što je zdravo.

Foto: TvPink Printscreen

Dr Milošević takođe kaže da ne treba olako shvatiti izjave da žena treba sama da odlučuje šta raditi sa svojim telom.

- To vam isto dođe kao kada bi ja trebao da pitam ženu šta bi želela da uradi po pitnju neke ciste ili sličnog nekog obolenja. Ako nam se već veruje, zbog čega nam se ne veruje kada kažemo da je abortus komplikovana intervencija? Imao sam slučaj od pre nekoliko dana, a to je da sam učinio sve da jednu mladu osobu od 23 godine, koja je ostala u drugom stanju, odgovorim od abortusa. Međutim, doživeo sam da me njena majka, koja je takođe zdravstveni radnik, zamoli da uradim to – kaže Milošević.

- Zapravo, i muškarac je taj koji je važan činilac u svemu tome, jer pitanje je koliko je on oslonac i sigurnost toj ženi koja je u drugom stanju – rekao je Milošević.

U Srbiji zabrana abortusa još uvek nije goruće pitanje, ocenila je Milica Đurđević iz Zavetnika, ali je dodala da mnogi u 21. veku ne shvataju koliko je abortus ozbiljna stvar u svakom smislu.

Foto: TvPink Printscreen

- Smatram da je nedgovorno i primitivno dopustiti sebi takav jedan scenario. Sa druge strane ne poznajem ni jednu osobu koja se pokajala zbog rađanja, dok sa druge strane poznajem osobe koje su se pokajale zbog abortusa. Niko ko se ostvario kao roditelj zbog toga se nije pokajao – tvrdi Đurđević, koja kaže da treba raditi na pervenciji i osvešćivanju.

- Prema istraživanjima, najveći broj ljudi koje se odluče za abortus, su se već ostvarile kao majke – dodala je Đurđević.

Sa druge strane, Vasiljević kaže da treba znati koje su okonosti i koji su motivi za tu odluku.

- Mi ulazimo u nečiju emotivnu sferu života, bavimo se motivima i osuđujemo tu ženu jer je ona previše osetljiva. Pritom ne raspolažemo nikakvim podacima. Abortusa je uvek bilo i biće. Ukoliko država to ne reguliše na onaj način na koji treba, abortusi će biti izvedeni na bilo koji drugi način, biće onda rizično. U Hrvatskoj sada žene putuju u druge zemlje. Natalitet se ne povećava pooštravanjem mera – dodaje Vasiljević.

#Abortus

'