AKTUELNO

Širenje pozitivnih vesti iz zemalja Zapadnog Balkana pomogao bi promeni lošeg imidža koji je region imao proteklih decenija.

Evropska unija vidi zemlje Zapadnog Balkana kao jednu celinu i, koliko god to smetalo svakoj državi ponaosob, to utiče na donošenje odluka o daljim intergacijama.

Predsednica Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić je istakla važnost pregovaranja i založila se za zajednički nastup zemalja regiona pred institucijama u Briselu, ali i  državama članicama. Prema njenim rečima, EU ima svoje probleme i potrebno je ponovo vratiti proširenje među prioritete dnevnog reda u Briselu i to uticajem na donosioce odluka.

- Saradnja je uslov budućeg članstva u EU, zato zajednički nastup može razbiti predrasude o Zapadnom Balkanu kao konfliktonom region – rekla je Jelica Minić.

Autorka Smernica strategije zagovaranja pristupanja zapadnog Balkana Evropskoj uniji Ana Marjanović Rudan je ukazala na tri osnovna cilja: vraćanje teme proširenja među prioritete EU; osnaživanje proevropske orijentacije i diskursa, kao i posvećenosti regionalnoj saradnji u zemljama regiona.

Foto: Pink.rs

Smernice će, posle Beograda, biti predstavljene krajem novembra evropskim parlamentarcima, predstavnicima evropskih institucija i međunarodnih organizacija i diplomatskom koru u Briselu, a potom i u još sedam gradova Evrope.

Razvoj strateških dokumenata o zastupanju zajedničkog interesa za pristupanjem regiona Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, ideja je Evropskog pokreta u Srbiji koja se realizuje u saradnji sa istraživačkim organizacijama iz zemalja Zapadnog Balkana, po ugledu i uz podršku zemalja Višegradske grupe (Mađarska, Poljska, Slovačka, Češka).

S. P.

#EU

#Srbija

'