AKTUELNO

Integracije u EU predstavljaju najbolji instrument reformi država i društava svih zemalja Zapadnog Balkana.

Slovačka je tokom svog predsedavanja EU među prioritete navela politiku proširenja, a prmijer te zemlje Robert Fico je nedavno naglasio je da je tokom proteklih šest meseci ostvaren napredak upravo otvaranjem dva poglavlja u pregovorima sa Srbijom. Ipak, naša zemlja ima ambiciozniji cilj, a to je otvoriti još tri poglavlja do kraja godine. Reč je o poglavlju 5, koje se odnosi na javne nabavke, kao i poglavlja 25 i 26, koja se tiču nauke, istraživanja, obrazovanja i kulture.

To bi već moglo da se dogodi sledeće sedmice na Samitu EU, poslednjem okupljalju lidera članica EU u ovoj godini.

- Mi smo trenutno potpuno spremni za otvaranje tri poglavlja, ali će odluku o tome doneti države članice EU. Radimo na reformama, a rezultati su vidljivi i merljivi – izjavila je šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević.

Prema njenim rečima, ukoliko se to dogodi neće biti reči o nekakvom poklonu ili ustupku Srbiji, već da su se članice EU prilikom odluke zaista vodile samo rezultatima koje smo pokazali.

Izveštaj o napretku Srbije u evrointegracijama

U Izveštaju Evropske komisije pohvaljene su sve države Zapadnog Balkana da su napredovale na putu ka EU. Takođe, države su pozvane da nastave saradnju i nađu najbolje rešenje za bilateralne sporove i politička pitanja. Za Srbiju je ocenjeno da je u proteklih godinu dana bila konstruktivna, ne samo u vođenju dijaloga Beograda i Prištine, već i u njegovom sprovođenju. Takođe, pohvaljen je i akcioni plan za poglavlja 23 i 24 koja se odnose na pravosuđe i bezbednost i Brisel ih smatra ključnim u celom procesu evrointegracija.  Tog izveštaja sledeće godine neće biti, već da će naredni biti objavljen 2018. godine.

- Otvaranje poglavlja ne bi bila nikakva nagrada za Srbiju zbog nekih koraka poput napretka dijaloga Beograda i Prištine, već rezultat svega što do sada urađeno. Važno je da smo ove godine u julu otvorili "krovna" poglavlja 23 i 24, kao i 35 koje se odnosi na dijalog sa Prištinom, ali su naši kapaciteti i rezultati takvi da možemo očekivati i pregovore u oblastima koja su obuhvaćena drugim poglavljima - smatra Mišćević.

Cilj kojem teži zvanični Beograd jeste da Srbija tokom 2018. godine otvori sva pregovaračka poglavlja sa EU. Tanja Miščević smatra da će jedan od najvećih izazova biti sprovođenje obaveza iz poglavlja 23, koje se odnosi na vladavinu prava. Kako je navela, to je jedno od poglavlja koje je otvoreno tokom celog perioda pregovaranja. Planirano je da Srbija dva puta godišnje izveštava Evropsku komisiju o toku i poštovanju rokova u sprovođenju akcionog plana za to poglavlje.

Govoreći o 2017. godini, šefica pregovaračkog tima je naglasila da je pred nama veoma naporna i neizvesna godina zbog izazova sa kojima se suočava sama EU – izbori u državama članicama, posebno u Nemačkoj i Francuskoj, kao i početak pregovora o izlasku Velike Britanije iz “evropske porodice”. Srbija, kao i druge države Zapadnog Balkana, bi trebalo da kroz saradnju i rešavanje problema nastave reforme u dostizanju evropskih vrednosti i standarda koji vode do zajedničkog cilja – punopravnog članstva u EU.

S. P.

#Evrointegracije

#Srbija

#Tanja Mišćević

'