AKTUELNO

Test iz matematike je procurio noć pre utorka, kada je trebalo da ga maturanti polažu, zbog čega je uhapšen radnik štamparije, koji je i priznao da je testove ukrao i delio dalje.

Dr Branislav Ranđelović, v.d direktora Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, objašnjava da se upravo u ovom Zavodu izrađuju testovi za malu maturu, na čemu radi veliki tim stručnih ljudi, kako iz Zavoda, tako i iz škola.

Posao je završen 13. juna i tada se svi ti testovi predaju u štampu. Mere obezbeđenja su velike i ceo jedan deo zgrade je pod blokadom, kamerama, šiframa i svaki zaposleni ima svoju sigurnosnu karticu za ulazak u određene prostorije. Čak i ja kao direktor u pojedine prostorije imam ograničen pristup. Samo nekoliko osoba ima uvid u celokupne testove, a čak ni autori ne znaju koja su pitanja izabrana za test. Dakle, mere su prema najvišim svetskim standardima, te je nemoguće da u Zavodu neki deo procedure naruši izradu testova i konačan rezultat našeg rada – kaže za Pink Ranđelović.

Podseća da se u Zavodu završni ispiti izrađuju preko deset godina i nijedan jedini put ništa nije škripalo, niti je bilo ikakvih problema.

- Tako je bilo i ove godine: 13. juna smo završili posao i štampariji predali testove. Time se završila ingerencija našeg Zavoda. U štampariji se testovi štampaju i dalje idu u škole – objasnio je Ranđelović, gostujući u emisiji „Pravac“.

Kaže da se brzo otkrilo odakle je počelo „curenje“, a istraga će pokazati kako se sve tačno odigralo. Proceduru ocenjuje kao gotovo savršenu, ali je zatajio ljudski faktor.

- Nadam se da sa večerašnjim razgovorom možemo da pustimo policiju da radi svoj posao i da više ne gnjavimo narod. Nadam se da će deca sada videti kako se lako nalazi krivac i da im skrenemo pažnju da ne mogu ovakvim putem da dođu do rezultata. Najvažnije je da smo uspeli da spremimo dva nova testa za 24 sata i da smo isterali maturu do kraja – kaže Ranđelović.

Foto: TV Pink Printscreen

Vesna Nedeljković, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje, kaže da Ministarstvo prosvete takođe ima ogračinen pristup testovima i ne može prisustvovati štampi istih.

- Ovo je treća godina kako radimo sa istom štamparijom. Prethodne dve godine nije bilo problema i posao je odrađen na zavidnom nivou. Ipak, ove godine se, nažalost, pokazalo da je u pitanju ljudski faktor koji je nepredvidiv u svakom poslu. Činjenica je da niko nije proverio to da li radnici koji štampaju imaju decu osmake – kaže Nedeljkovićeva.

Pripremu za štampu, kako kaže, može da uradi samo jedan čovek, što se i dešavalo, dok samo štampanje ne može da obavlja pojedinac.

Foto: TV Pink Printscreen

- Priprema je urađena kako treba, ali je tokom štampe bilo više ljudi. Oni su prošli sigurnosne provere i potpisane su izjave o tajnosti podataka – kaže Nedeljkovićeva. Ističe da se potpisivanjem ove izjave preuzima sva odgovornost pojedinca u slučaju krađe i kaže da je očigledno nedostajao dovoljan nivo svesti. Žao joj je, kaže, deteta tog oca, ali i ostale dece, odnosno 70.000 učenika koji su polagali ovaj ispit. Sve ovo, kaže, uključuje i sistem, a ovim incidentom nije ugrožen sam test, već i jedna državna stvar.

Kaže da je čovek koji je uzeo test, radio u smeni kada su štampani testovi iz matematike. Upravo zato nije bilo problema na ispitu iz srpskog jezika i kombinovanog testa.

#Emisija Pravac

#Matura

'