AKTUELNO

Planirani test iz matematike u okviru male mature odložen je za četvrtak.

Osmaci su juče polagali test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, dok će sutra polagati kombinovani test iz hemije, fizike, istorije, geografije i biologije.

Polaganje testa iz matematike u okviru završnog ispita odloženo za četvrtak, 20. jun Polaganje testa iz matematike u okviru završnog ispita koje je bilo zakazano za danas u 9 časova odloženo je za četvrtak, 20. jun 2019. godine. Učenici će test polagati od 9 do 11 časova. Termin održavanja kombinovanog testa neće se menjati i ispit će biti održan u skladu sa Kalendarom aktivnosti za sprovođenje završnog ispita za školsku 2018/2019. godinu, odnosno, u sredu, 19. juna 2019. godine. Sve ostale aktivnosti u vezi sa upisom učenika u srednje škole nastavljaju se po utvrđenom Kalendaru - navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Foto: Tanjug

Kako je za Pink.rs potvđeno u kabinetu ministra prosvete, današnji test je "provaljen", odnosno izašao je u javnost pre početka polaganja, i to je razlog odlaganja testa.

Ovo je potvrdio i sam ministar Mladen Šarčević, ističući da će zbog ovoga biti smena.

Foto: Tanjug

Kaže da su Zavod za unapređivanja kvaliteta obrazovanja i Ministarstvo prosvete dobro uradili svoj posao, ali je „zatajilo" negde na terenu.

- Neko je otvorio rezervnu kesu sa testovima i prodao test iz matematike. Ne znamo gde se to dogodilo, ali to će da utvrdi policija. Biće smena zbog ovoga. Svi će morati policiji da pokažu rezervne kese, pa će se utvrditi gde se ovo dogodilo – rekao je Šarčević za „Novosti".

Najavljuje i da je ovo poslednja godina kada ovakav rizik postoji, te da će od sledeće godine „sve biti digitalno".

#škola

'