AKTUELNO

Zadrugari i poljoprivredna gazdinstva u Srbiji kao i njihovi kooperanti moći će da dobiju povoljan kredit za obrtna sredstva od Banke "Poštanska štedionica", a kamatu na kredit vraćaće lokalne samouprave iz dela svog budžeta namenjenog za agrar.

Na ovaj dogovor danas su svoj potpis stavili ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić i predsednik Izvršnog odbora Banke "Poštanska štedionica" Bojan Kekić.

Cilj je, prema rečima ministra Krkobabića, da se dalje razvija zadrugarstva i ojača srpsko selo kroz ovakvo povoljno kreditiranje, a instrument obezbeđenja će se zasnivati na osiguranju čija će se premija, kako se planira, takođe subvencionisati iz agrarnih budžeta.

- Ideja je da zadrugarstvo, da poljoprivredna gazdinstva u Srbiji zažive. Svesni smo da postoji potreba i za obrtnim sredstvima i upravo tu Poštanska štedionica nalazi svoje mesto - kaže Krkobabić.

Foto: Tanjug

Kredit će u celosti plaćati lokalne samouprave iz budžeta namenjenog za razvoj poljoprivrede, a novac koji će zadrugari moći da dobiju, namenjen je pre svega za kupovinu repromaterijala i drugo.

Jedina obaveza zadrugara je da otvore račun u "Poštanskoj štedionici".

Lokalne samouprave u zavisnosti od veličine svog budžeta imaju na raspolaganju dva do šest procenata novca namenjenih za investiranje u razvoj poljoprivrede, pa im, kaže Krkobabić, subvencionisanje kamate neće biti problem kada je reč o visini troškova.

- To nisu velika sredstava koja opterećuju lokalni budžet ali su dragocena za zadruge.

Podseća da se za razvoj zadruga daju sredstva u iznosu od 7,5 miliona dinara za NOVE dok za je za podstojeće taj iznos dvostruko veći.

Foto: Tanjug

Predsednik Izvršnog odbora Banke "Poštanska štedionica" Bojan Kekić kaže da ta banka ovim dogovorom ulazi u oblast agrara gde do sada nije bila zastupljena.

Visina kamate po kojoj će se davati obrtna sredstva još uvek nije definisana, ali Kekić kaže da neće preći četiri procenta.

- Ali, mislim da ćemo izaći sa još povoljnijim uslovima. Bitno je da će trošak tih kamata ići na opštine pa je to ustvari subvencija za kamate - kaže Kekić.

Objašnjava da će zadrugarima, njihovim članovima kao i kooperantima biti dat "grejs period", odnosno period mirovanja otplate od najmanje šest meseci kako bi se olakšalo poslovanje, pogotovo novoformiranih zadruga u prvoj godini poslovanja.

#Milan Krkobabić

#Zadruga

'