AKTUELNO

Ministar za regionalni razvoj Srbije Milan Krkobabić danas je najavio da će sledeće godine u opštini Gornji Milanovac biti formirana prva ogledna složena poljoprivredna zadruga.

- Ta zadruga bi objedinila nekoliko specijalizovanih zadruga i bavila se preradom sirovina u finalne proizvode - rekao je Krkobabić obilazeći opštinu Gornji Milanovac u okviru realizacije programa "500 zadruga za 500 sela".

Gornji Milanovac, po njegovim rečima, "ima kadrove koji bi mogli da naprave složenu zadrugu jer je na toj teritoriji nastao i Poljoprivredni kombinat Takovo".

- Od sedam poljoprivrednih zaduga u ovoj opštini za bespovratna sredstva namenjana razvoju zadrugarstva konkurisale su četiri i nadam se da će dobiti novac - rekao je Krkobabić u razgovoru sa zadrugarima.

Dodao je da je u radnu posetu toj opštini došao da vidi kako može lokalna samouprava da pomogne u primeni mera koje doprinose regionalnom razvoju.

- Dobio sam uveravanja da će opština pomoći u formiranju zadruga i da će narednih godina pomagati zadrugarstvo iz agrarnog budžeta - rekao je Krkobabić i naveo da Dornji Milanovac ima mogućnost da razvija organsku proizvodnju koja se u Srbiji prostire na samo 16.000 hektara i njome se bavi od tri do četiri hiljade domaćinstava, a da se u Astriji organska proizvodna prostire na 20 odsto ukupnih poljoprivrednih površina.

Istakao je da novoformirane zadruge mogu da dobiju novčanu pomoć za regionalni razvoj u iznosu od 7,5 miliona dinara, postojeće 15 miliona, a složenim zadrugama je namenjeno 60 miliona dinara.

Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević je rekao da je lokalna samouprava ove godine za pomoć poljoprivrednicima izdvojila 50 miliona dinara.

- Opština je formirala kancelariju za pomoć poljoprivrednicima i sledeće godine ćemo naći mogućnost da iz agrarnog budžeta pomažemo i zadruge - rekao je Kovačević.

Predsednik Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Dragan Škorić ocenio je da poljoprivrednici sa prosečnim parcelama od oko dva hektara ne mogu da budu robni proizvodjači.

- Zadruge treba da budu nosilac promena na selu, treba nastaviti sa njihovim formiranjem a kasnije ih udruživati u složene zadruge i korporacije, da bi mogle da se suprostave multinacionalnim kompanijama - rekao je Škorić.

#Gornji Milanovac

#Milan Krkobabić

#Zadruga

'