AKTUELNO

Uskoro će biti poznata i trasa auto-puta.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, razgovarala je sa ministrom komunikacija i transporta u Savetu ministara BIH, Ismirom Juskom, o projektu gradnje auto-puta Beograd-Sarajevo i rekonstrukciji pruge između dve prestonice.

- Srbija i BiH su se saglasile da se auto-put Beograd-Sarajevo gradi, a u narednom periodu razgovoraćemo o detaljima realizacije, kao što su izrada prethodne studije izvodljivosti i načini finansiranja - rekla je Mihajlovićeva.

Jusko je naglasio da je ovaj projekat važan za brži ekonomski razvoj BiH, te da se očekuje da u narednih mesec dana bude poznata preliminarna trasa ovog auto-puta na teritoriji BiH, navodi se u saopštenju ministarstva građevinarstva.

Mihajlovićeva i Jusko dogovorili su i da se u najkraćem roku formira zajednička radna grupa za projekat rekonstrukcije pruge Beograd-Sarajevo, koja će razmatrati i pitanje bržeg kretanja robe na železničkom graničnom prelazu između dve zemlje.

Na sastanku održanom u okviru posete predsedavajućeg Saveta ministara BiH, Denisa Zvizdića, dogovoreno je i formiranje radne grupe Srbije i BiH koja će se baviti pitanjem održavanja mostova koji spajaju dve zemlje, a ima ih ukupno 11.

Mihajlovićeva i Jusko razgovarali su i o pripremi Sporazuma o izgradnji i uspostavljnju zajedničkog graničnog prelaza na mostu Ljubovija-Bratunac i o saradnji u oblasti vazdušnog saobraćaja.

Takođe je dogovorena intenzivnija saradnja dva ministarstva u suzbijanju sive ekonomije u oblasti drumskog prevoza putnika.

I. P.

#Auto-put

#Beograd

#Bosna i Hercegovina

#Sarajevo

#Srbija

#Zorana Mihajlović

'