AKTUELNO

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik danas je, nakon sastanka sa nadležnim ministrima u BiH u vezi sa ponudom Turske za izgradnju mreže auto-puteva u BiH, izjavio da je usaglašena jedinstvena trasa koja će biti formalno predložena turskim vlastima.

RTRS prenosi navode banjalučkih medija da je Dodik rekao da će ta trasa biti formalno ucrtana u kartu BiH u narednim danima kako bi na Predsedništvu BiH mogli to prihvatiti kao jedinstven predlog, nakon čega će biti upućen Turskoj na dalje odlučivanje.

- Zahvaljujući naporima svih, usaglasali smo da ta trasa ide od Rače, preko Bijeljine, Brčkog, od Lončara prema Tuzli i spušta se prema Sarajevu, ide preko Pala, Rogatice, Višegrada i tu se pravi konekcija za Goražde - rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je dodao da će se sve to uklopiti u ono što se već radi u Republici Srpskoj.

- Ovo je veliki investicioni poduhvat. Preliminarno se govori o tri milijarde evra, sa nekoliko desetina tunela, mostova... Bilo je neophodno da utvrdimo jedinstvenu trasu - naveo je Dodik.

On je zahvalio ministrima što su dali doprinos za kvalitetan sastanak, koji je održan u Sedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

-Ukoliko trasa od Gradiške preko Doboja dalje prema Sarajevu, Višegradu, Nišu i Srbiji bude stavljena u funkciju u profilu auto-puta, put od Ljubljane do Soluna bio bi kraći za 200 kilometara i tu je ta razvojna šansa. Države moraju da prave puteve jer velikim putevima ljudi dolaze, a malim putevima odlaze. Moramo da pravimo auto-puteve - poručio je Dodik.

On je danas sastanak održao sa resornim ministrima iz Srpske, Federacije BiH i Saveta ministara u tehničkom mandatu radi razgovora o ponudi Turske za izgradnju mreže auto-puteva u BiH.

#Beograd

#Sarajevo

'