AKTUELNO

Poziv za vojnu obuku u rezervnom sastavu ove godine dobiće 600 muškaraca starijih od 30 godina koji nisu služili vojni rok, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin i naveo da se i sam dobrovoljno prijavio.

Vulin je rekao da država, zahvaljujući politici vlade Aleksandra Vučića, konačno imamo dovoljno novca da može da pokrene rezervni sastav Vojske Srbije i da od ukidanja obaveznog vojnog roka do danas, više od 200.000 muškaraca nije prošlo nikakav vid vojne obuke.

- Više od 200.000 zdravih i sposobnih muškaraca ne zna apsolutno ništa o odbrani svoje zemlje - rekao je Vulin.

Na pitanje kako će izgledati obuke, ministar je naveo da su slične obuke započete prošle godine i da su dale pozitivne rezultate, a da je ove godine predviđeno da 600 muškaraca starijih od 30 godina, koji nisu služili vojsku ili su odslužili u civilu, prođe specijalističke obuke i upozna se sa svim vidovima odbrane zemlje.

Vulin je primetio da ovaj potez pojedinci napadaju i kažu da će se odseliti u Švajcarsku ako budu dobili poziv za obuku i istakao da je Srbija upravo preuzela švajcarski model.

- Tamo svaki vojno sposobni muškaraca provede bar 15 dana na vojnoj obuci. Nikome ne smeta obavezno služenje vojnog roka u Grčkoj i Austriji ili uvođenje vojne obuke u osnovne škole u Mađarskoj. Ali, za Srbiju je previše 15 dana, a posebno za one koji bi tenkovima u Prizren, a mnogo im 15 dana da se pripreme da služe svojoj zemlji - rekao je Vulin.

Upitan šta je sa rezervistima koji se budu pozvali na prigovor savesti, ministar je naveo da će oni biti raspoređeni u jedinice civilne zaštite gde će proći odgovorajuću obuku.

Vulin je naglasio da je kazna za neodazivanje pozivu 50.000 dinara, kao i da svako ko je sprečen da se odazove pozivu na obuku, treba o tome da na vreme obavesti vojnu službu.

Ministar je rekao da će i sam biti jedan od rezervista, budući da se dobrovoljno prijavio na obuku.

- Od sutra treba da prođem određene preglede. Svi mi koji nismo služili vojsku, sada imamo priliku da to uradimo. Ako mogu ja da idem i dam 15 dana svog života, zašto ne bi neko drugi, tu nema opravdanja - poručio je Vulin.

#Aleksandar Vulin

'