AKTUELNO

Nekoliko stotina mladića, starijih od 30 godina, koji nisu služili vojsku ili su je služili civilno, moraće godišnje da prođe vojnu obuku za rezerviste, kako bi stekli osnovna vojnička znanja, potvrdilo je ministarstvo odbrane.

Odluka se, kako navode, sprovodi u skladu sa planovima i potrebama za popunom rezervnog sastava vojske Srbije, a po zakonu kojim je predviđeno obučavanje građana za potrebe odbrane zemlje.

Puška, sklekovi i trčanje pod ratnom opremom i dalje čeka one koji su propusili vojnu ili civilnu obuku do svoje 30.godine. Vojne pozive mogu očekivati u maju ili u novembru za obuku iz dve faze od po 15 dana, Celokupan proces obuke realizovaće se iz dva dela, tokom dve kalendarske godine, po 15 radnih dana u kalendarskoj godini.

Foto: TvPink Printscreen

- Sva naša istraživanja koja smo radili u vojsci, pokazala su da su ljudi najviše ginuli zbog neznanja, zbog neobučenosti, zbog panike, zbog straha. Strah je opasna pojava. Taj mlad čovek, vojnik, treba da oseti pucanj metka, da oseti kako gruva bomba i zvuk rakete, in a taj način on gubi strah, i moći će da sačuva svoju porodicu i svoju zemlju, rekao je Vidosav Kovačević, general u penziji.

Foto: TvPink Printscreen

U vojnu evidenciju moći će i žene, ukoliko se odluče za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem, a sa muškarce služba u rezervnom sastavu traje do kraja godine u kojoj lice navršava 60 godina života, ali će akcenat biti na onima izmjeđu 30-35 godine života.

Zaposleni, lica koja samostalno obavljaju delatnost, ali i poslodavci ne moraju da brinu za finansijski deo price, jer će im ministarstvo sve adekvatno refundirati.

Foto: TvPink Printscreen

- U postojećem budžetu ministarstva odbrane, postoji 20 milona dinara koji su izdvojeni za obuku rezervista. Ukoliko se ne varam, ukoliko je rezervista nezaposlen, njegova nadoknada je oko 40 hiljada dinara, a ukoliko je zaposlen, ta nadoknada se razlikuje, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Foto: TvPink Printscreen

Oni koji se ne odazovu na vojnu obuku snosiće sankcije, 50 hiljada dinara ili do dva meseca zatvora.

#Vojska

#vojna vežba

'