AKTUELNO

Od 18. februara u Beogradu stupaju na snagu izmene u sistemu parkiranja u glavnom gradu, a zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavljuje da će biti zonirano 2.000 novih parking mesta u najužem centru gradu, kao i na Novom Beogradu, uglavnom prema zahtevima stanara, jer im to omogućava lakše parkiranje.

- Uvodimo jednu novu zonu, to je zona A u okolini Kosančićevog venca i koja će trajati samo pola sata, to je za onaj najuži centar grada gde ljudi dolaze poslom i zaista nema potrebe da ostaju duže od pola sata -  kaže Vesić.

Uvodi se i novina kada se u pitanju tri postojeće zone - crvena, žuta, zelena. U crvenoj zoni, koja traje sat vremena, moći će da se doplati pola sata, dok će u žutoj i zelenoj zoni moći da se doplati dodatni sat bez preparkiranja.

- Na taj način omogućavamo ljudima koji se eventualno zateknu u gradu, moraju da obave neki posao, ne mogu da stignu da završe, a ističe im vreme, da mogu na miru da završe posao, što će naravno dodatno platiti", objašnjava Vesić. Cena preplatnih kartica za stanare zgrada u tim zonama neće se menjati.

Biće, međutim, uvećane kazne za one koji ne poštuju pravila parkiranja u zonama. Kazna za crvenu zonu biće sa 1.870 povećana na 2.800 dinara. Vesić ukazuje da će i dalje važiti popust od 50 odsto, ako se kazna plati u roku od osam dana. Sve navedene izmene uvode se prevashodno zbog stanara koji žive u centru grada i vrlo često nemaju gde da se parkiraju. Vesić je napomenuo i da je u toku intenzivno saniranje rupa na kolovozima koje se jave svake zime, zbog bacanje većih količina soli. "Beograd put" dnevno sanira oko 350 rupa, a anagažovana su i privatna preduzeća odabrana na tenderu.

Vesić je građane pozvao da gradskim vlastima prijave gde se nalaze rupe na putu i one će, kako je rekao, vrlo brzo biti sanirane. Podsetio je i da se danas predstavlja arhitektonsko rešenje za Savski trg podsetivši da je na pobedio tim iz Španije.

- Počećemo s realizacijom tog rešenja tokom proleća tako da bi sve bi trebalo da bude gotovo tokom jeseni - rekao je Vesić. Savski trg će, dodao je, postati pešacka zona u čijem centru će se nalaziti spomenik Stefanu Nemanji visine 23 metara, a saobraćaj će se obavljati po obodima trga.

#Goran Vesić

'