AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je danas uvođenje posebne zone parkiranja, takozvane "ljubičaste", u najužem centru grada, koja će biti samo za parkiranje u trajanju do pola sata, dok će u svim drugim zonama, građani moći da, uz plaćanje dodatnog sata, produže parkiranje.

Vesić je, na otvaranju Regionalne konferencije o parkiranju "PARkon 2018", najavio i da će do juna sledeće godine grad imati 3.000 novih parking mesta na ulici i da je plan da, u naredne četiri godine, bude još 10.000 novih parking mesta.

- Taj broj će se, dakle, povećati sa sadašnjih 22.000 na 25.000 zoniranih parking mesta - izjavio je Vesić.

Od aktuelnih 22.000 parking mesta, oko 10.000 je u garazama, što, kako je ocenio Vesić, za Beograd nije dovoljno, imajući u vidu činjenicu da se u poslednje tri godine godišnje registruje oko 4.000 novih automobila mečno.

- To govori da će trebati više parking mesta i da ćemo morati više da ulažemo u budućnosti jer ima više automobila - poručio je Vesić. Govoreći o JKP "Parking servis", Vesić je rekao da će i u budućnosti ostati gradsko preduzeće, i da je reč o jednom od naših najboljih preduzeća.

Najavio je i da će se tokom sledeće godine graditi dve garaze: Studentski trg i Kneza Miloša, koje će ukupno imati 1.500 novih parking mesta, što će za 15 posto povećati kapacitet parking mesta u garažama.

- Garaža u Kneza Miloša je posebno zanimljiva, jer je to garaža koja će biti ispod čitave ulice, od Gazele do Vlade Srbije. Kompletna garaža biće urađena u jednom nivou. Tako ćemo ubuduće raditi po centralnim gradskim ulicama i tako rešavati nedostatak parking mesta - izjavio je Vesić, dodajući da je takav model preuzet od Barselone i Madrida.

Rekao je i da Grad Beograd trenutno ima 1.500 senzora na parking mestima koji daju informaciju o tome koliko ima slobodnih mesta, i da će u toku naredne godine biti postavljeno još 3.000 senzora, da bi do 2020. kompletan centar grada bio pokriven senzorima.

U narednim nedeljama, kako kaže, biće puštena u upotrebu i jedna nova aplikacija, na osnovu koje će građani u svakom trenutku moći da vide gde postoji slobodno parking mesto, bilo u garaži ili na ulici.

Direktor JKP "Parking servis" Andrija Čupković je rekao da je kroz saradnju sa MUP-om rešeno pitanje preuzimanja podataka, i da se sada podaci dobijaju odmah, čime se ljudima "Parking servisa" na terenu olakšava rad.

Naveo je i da će od ovog meseca, zahvaljujući podršci Grada Beograda, u vozilima "Parking servisa" biti i komunalni policajci, po čijoj naredbi će dizalice moći da podižu vozila, kao i da će celokupan vozni park "Parking servisa", što se tiče dizalica, biti obnovljen naredne godine.

#Goran Vesić

#Parking

'