AKTUELNO

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić i gradska sekeretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević obišli su danas Sigurnu kuću u Beogradu.

Vesić je podsetio na značaj Sigurne kuće u Beogradu, jer su njeni korisnici žene iz svih delova Srbije. Takođe da je Grad Beograd u poslednje tri godine u potpunosti preuzeo finansiranje sigurnih kuća na teritoriji prestonice, za koje je ove godine izdvojeno 22 miliona dinara.

–Pripremili smo projekat za narednu godinu da žene koje izlaze iz sigurnih kuća imaju smeštej na određeno vreme u stanovima koji pripadaju Gradu, kako bi im se u tom prelaznom periodu omogućilo da započnu novi život. Takođe ćemo zajedno sa Sigurnom kućom krenuti u edukaciju učitelja i vaspitača po školama i vrtićima, kako bi prepoznali nasilje u porodici i prijavili ga nadležnoj instituciji. Tako ćemo i prevetntivno delovati, ne čekajući posledice koje mogu da budu kobne – istakao je Vesić i zahvalio se premijerki Brnabić na podršci.

On je zaključio da je nasilje nad ženama postalo društeveni problem, koji treba da se sankcioniše.

–Zahvaljujući Aleksandru Vučiću dok je bio premijer, sadašnjoj predsednici Vlade i ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću promenjen je zakonski okvir koji se odnosi prema nasilnicima – ukazao je Vesić i pozvao sve koji trpe nasilje da se ohrabre i to prijave jer, kako je istakao, nasilje u našem društvu više nije prihvatljivo.

Premijerka Ana Brnabić je navela da je važno da se kao društvo sistemski borimo protiv nasilja u porodici, usklađenim radom Vlade, sigurnih kuća, centara za socijalni rad i lokalne samouprave.

Foto: Promo

–Imamo još mnogo toga da uradimo, zbog čega je Vlada formirala Koordinaciono telo sa ministrima pravde, unutrašnjih poslova i ministrom za rad i socijalna pitanja kako bi smo obezbedili manji broj nasilja i veću vidljivost ovom problemu – istakla je Brnabić, koja je zahvalila koordinatorki Sigurne kuće u Beogradu Vesni Stanojević i Gradu Beogradu na konkretnim merama.

Ona je najavila inicijativu da Zakon o sprečavanju nasilja u porodici bude unapređen kako bi još drastičnije bili kažnjavani nasilnici u porodici. Takođe da se nasilnicima omogući da prođu kroz period resocijalizacije, kako nasilje ne bi ponavljali kada izađu iz zatvora ili sa lečenja od bolesti zavisnosti.

Premijerka se zahvalila i društveno odgovornim kompanijama, kao što je EPS koji je donirao tri miliona dinara za električnu energiju za sve sigurne kuće u Srbiji, kao i Privrednoj komori Srbije jer pomaže žrtvama nasilja da pronađu posao, kao preduslov za ekonomsko osnaživanje i novi početak.

Koordinatorka Sigurne kuće u Beogradu Vesna Stanojević je rekla da je bitno da se pošalje poruka da žene koje trpe nasilje mogu da očekuju pomoć. Takođe je podsetila da nasilja u porodici ima svuda u svetu i da to nije specijalnost Balkana, ali da to nasilje kada se prepozna mora da bude i prijavljeno.

Ona se zahvalila premijerki, zameniku gradonačelnika i resornoj sekretarki na saradnji.

#Ana Brnabić

#Goran Vesić

#Nasilje

'