AKTUELNO

Milan Lane Gutović sahranjen je danas u porti Crkve Svete Trojice u Kumodražu, gde počivaju i njegovi roditelji.

Kovčeg je najpre donet u crkvu, a potom je održano opelo. Glumac je ispraćen na večni počinak uz crkveni hor, dok su njegovi najbliži bili prisutni dok se kovčeg spuštao.

Foto: Pink.rs/M. Mijatović

Tužna povorka krenula je ka glumčevoj većnoj kući nakon što je sveštenik pročitao deo govora patriharha Porfirija.

Foto: Pink.rs/M. Mijatović

Laneta su ispratile brojne kolege, među kojima su Tanasije Uzunović, Andrija Milošević, Aleksandar Srećković Kubura, Vesna Trivalić, Dragan Petrović, Irfan Mensur, Voja Brajović, Milena Vasić... Na groblje je pristigao i Dule Savić sa suprugom. Lanetova supruga pojavila se ispred kapele skrhana bolom, obučena u crno sa prijateljicom koja ju je tešila.

Foto: Pink.rs/M. Mijatović

Porodica je, podsetimo, saopštila da će ispuniti njegovu poslednju želju. Glumac je za života izjavio da ne bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Podsetimo, Milan Lane Gutović preminuo je u sredu 25. avgusta u Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, u 75. godini, posle duže i teže bolesti. Hospitalizovan je desetak dana ranije, sa simptomima koronavirusa, međutim test je pokazao da je na prisustvo istog tada bio negativan. 

Foto: Pink.rs/Andrej Nihil

Lane Gutović rođen je na Umci 11. avgusta 1946. godine Diplomirao je glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Bio je jedan od članova čuvenih “Bojanovih beba” (Tanasije Uzunović, Josif Tatić, Ivan Bekjarev, Đurđija Cvetić, Slobodan Đurić, Svetlana Bojković…) koje je Bojan Stupica 1967. godine primio u stalni angažman Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Član Narodnog pozorišta u Beogradu bio je od 2006. godine, gde je bio “prvak drame”.

Ostaće upamćen po ulogama u pozorišnim predstavama „Kad su cvetale tikve“, „Buba u uhu“, “Otelo”, “Putujuće pozorište Šopalović”, „Narodni poslanik“, “Lažni car Šćepan Mali“, “Gospođa ministarka“, “Ko se boji Virdžinije Vulf“, „Sumnjivo lice“… Iza sebe je ostavio i veliki broj filmskih uloga, među kojima su u „Laf u srcu“, „Tesna koža“, „Majstor i šampita“, „Špijun na štiklama“, „Erogena zona“, „Sedam i po“…

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Glumio je u TV serijama kao što su “Diplomci“, “Sedam sekretara SKOJ – a”, “Bolji život”, “Metla bez drške”, “Otvorena vrata”, “Ono naše što nekad bejaše”, “Bela lađa”, a bio je i u ulozi voditelja televizijskih šou programa. Tokom svoje karijere dobio je više nagrada, među kojima su Sterijina nagrada, Nagrada “Raša Plaović”, Nagrada “Zoran Radmilović”, “Zlatna arena”, Zlatni ćuran za životno delo…Od filmskih nagrada Milan Gutović ima dva priznanja „Car Konstantin“ za uloge u filmovima „Uslovna sloboda“ i „Sedam i po“.

Lane je za sobom ostavio četvoro dece - prve dve ćerke Nevenu i Milicu dobio je u braku sa ženom kojoj nikada nije želeo da otkrije ime, dok je sinove Jakova i Spasoja dobio u braku sa Biljanom Knežević.

Autor: D.T.

#Milan Lane Gutović