AKTUELNO

Član Predsedništva BiH i lider SNSD, Milorad Dodik, izjavio je danas da Republika Srpska ne odustaje od formiranja rezervnog sastava policije.

Dodik je to rekao u Centru za obuku u Zalužanima, kod Banjaluke, gde je svečano postrojena ?edinica žandarmerije, čime je zvanično predstavljena nova organizaciona jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, koja je formirana radi unapređenja bezbednosti Srpske, njenih građana i imovine.

- Odmah da se zna, razmatraćemo i čekati priliku da se formira rezervni sastav. To je najbolji način čuvanja i odbrane teritorije. Sve što čini Republiku Srpsku, to naiđe na osude političkog Sarajeva i dela međunarodne zajednice, a da se ne uđe ni u suštinu. To nije izvan Dejtona, to je samo limitirano našim materijalnim sredstvima, a ne voljom Sarajeva - rekao je Dodik.

Prethodno je načelnik jedinice Žandarmerije MUP-a Srpske, Dragoslav Banović, predao raport predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović.

Nakon postrojavanja jedinice intonirana je himna Republike Srpske "Moja Republika".

Cvijanović je istakla da je ovo veliki dan i iskorak u jačanju MUP-a i stabilnosti Republike Srpske:

- Moramo jačati opštu bezbednost i uvek smo bili ponosni na MUP-u od rata pa do danas - rekla je ona.

Radovan Višković, premijer Republike Srpske, u svom obraćanju je rekao da mu je čast i zadovoljstvo što je učestvovao u donošenju odluke formiranja jedinice žandarmerije, te da je ovo istorijski važan potez za Srpsku.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, Dragan Lukač, rekao je da je danas prvi put u istoriji promovisana jedinica žandarmerije, istakavši da je to projekat za budućnost ne samo njegovog resora, nego Republike Srpske s ciljem njenog očuvanja i bezbednosti građana i njihove imovine.

- Ova jedinica nije namenjena za ratovanje protiv bilo koga, već da čuva Srpsku i njene vrednosti - istakao je Lukač.

Formiranje Žandarmerije usledilo je u okviru reorganizacije interventnih snaga MUP-a radi bržeg i efikasnijeg odgovora na bezbednosne izazove sa kojima se suočava Srpska, uključujući i veliki broj ilegalnih migranata.

#BiH

#Milorad Dodik

#Vojska

'