AKTUELNO

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će Republika Srpska sprovesti referendum i odvojiti se od BiH, ukoliko inicijativa SDA za promenu imena dođe u Ustavni sud BiH.

- Ako inicijativa dođe pred Ustavni sud mi smo se složili, i vlast i opozicija i rekli smo da ćemo preduzeti mere o utvrđivanju našeg statusa. Da ne bi bilo dileme šta bi to bilo, mi ćemo preduzeti mere, sprovesti referendum i odvojiti se od BiH - rekao je Dodik za Javni servis.

On je kazao da bi u tom slučaju bilo napada sa Zapada, ali da postoje zemlje koji bi to podržale.

- Izračunali smo najmanje 10 zemalja koje bi podržale naš status - rekao je Dodik i dodao da ako traže da se nešto doda u naziv Republike Srpske, samo se može dodati termin "Zapadna Srbija".

Kako je rekao, razgovarati sa SAD ne znači prihvatiti njihove politike.

- Ja sam veoma jasno ogovorio Izetbegoviću vezano za inicijativu da bude izvršena promena naziva Republike Srpske. Možemo mi, ako već traže da se nešto doda, dodati Republika Srpska - Zapadna Srbija, jer je to nešto što bi ljudi u Srpskoj prihvatili - rekao je Dodik.

Govoreći o saradnji sa Srbijom, Dodik je rekao da poštuje stav predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji razume situaciju u BiH i koji ističe da poštuje integritet i celovitost BiH i sve što dogovore dva entiteta i tri naroda.

On je rekao, govoreći o formiranju Saveta ministara, da su i Srbi i Hrvati izabrali svoje predstavnike, da je Republika Srpska odavno formirala vlast, da su Hrvati izabrali svoje predstavnike, ali da se bošnjačka strana ne konsoliduje.

- Uopšte nisam bez razmišljanja da se to namerno čini kako bi se sačuvala postojeća struktura na nivou Saveta ministara. Međutim, oni moraju da znaju da u ovakvoj konstalaciji neće raditi Parlament, Dom naroda, ni Predsedništvo i da rizikuju da blokiraju čitavu zemlju - rekao je Dodik.

Govoreći o Ustavu Republike Srpske, čija će 27. godišnjica biti svečano obeležena u četvrtak - 28. februara u Beogradu, Dodik kaže da bi Ustav trebalo da bude ojačan, jer su u njega intervenisali visoki predstavnici koji je zapravo trebalo da sprovode Dejtonski sporazum, a ne da menjaju jedan međunarodni ugovor prilagođavajući ga nekim drugim koncepcijama.

#Milorad Dodik

'