AKTUELNO

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je formiranje rezervnog sastava policije u Republici Srpskoj legalno i da je jedina svrha tog poteza bolja zaštita teritorije i građana Srpske, posebno zbog nesposobnosti BiH da se nosi sa migrantskom krizom.

Dodik je, komentarišući optužbe predsednika SDA Bakira Izetbegovića da Srpska formira paravojsku, a optužuje SDA da radi na mobilizaciji, istakao da to nije prvi put da se Srpska napada na takav način.

- Neka mi kaže da sam izmislio, da sam ja rekao da se muslimani naoružavaju za ne daj Bože ili je on to rekao. I to u dva navrata. Isto je rekao i premijer Federacije BiH. Razlika je ozbiljna. Mi ovde šta radimo, radimo u skladu sa standardima i u skladu sa zakonom. A oni rade prikriveno, kršeći zakon - rekao je Dodik.

Slične konstrukcije su, kaže Dodik, stizale i prošle godine, kada je Republika Srpska optuživana da formira paravojne jedinice, ali se pokazalo da Srpska nikome nije pretnja.

- Jedina svrha formiranja rezervnog sastava policije je bolja zaštita teritorije i građana Srpske, posebno zbog nesposobnosti BiH da se nosi sa migrantskom krizom - rekao je Dodik i istakao da takva praksa postoji u svim zemljama okruženja.

On je poručio da Izetbegović ne treba da brine i istakao da nijedan rezervni ni aktivni policijac Republike Srpske neće ući u Federaciju ni iz kog razloga.

- Može da kao građanin putuje, ali ništa drugo. A kao policajac Republike Srpske, po zapovesti ili komandi, to sigurno neće. Ali, nisam siguran da je i druga strana spremna za to - naveo je Dodik.

#Milorad Dodik

#Republika Srpska

'