AKTUELNO

Analizom Raskrinkavanja.ba je utvrđeno da je snimak oluje u Ripnju, koji je na našem portalu objavljen 20. jula 2023. godine, pod naslovom: TORNADO U RIPNJU! Tokom superćelijske OLUJE u Beogradu zabeležen neverovatan prizor (VIDEO), zapravo nastao 2016. godine i da nema nikakve veze sa superćelijskom olujom u Srbiji.

Snimak “tornada” u Srbiji star je nekoliko godina i na to nam je ukazao portal Raskrinkavanje.ba u svojoj analizi. Raskrinkavanje.ba objavio je da su brojni portali u regionu objavili su članke o ovom snimku.

Oni navode da videosnimak s Twittera prikazuje snimak oluje i neobičnog oblaka koji podseća na tornado. Na snimku se čuju ljudi koji se sklanjaju od oluje u unutrašnje prostorije i žena koja kaže da je reč o tornadu.

Obrnuta pretraga screenshotova iz snimka pokazuje da je snimak “tornada” objavljen 26.5.2016. godine na YouTube kanalu Jovan Babic. U opisu snimka navodi se da je nastao 24.5.2016.Raskrinkavanje.ba ističe da je njihov partnerski portal Istinomer iz Srbije već proverio navode da je na snimku ovogodišnja oluja sa zaključkom da je na snimku olujno nevreme koje je 24.5.2016. pogodilo Jagodinu i Pomoravski okrug u Srbiji.

Istinomer je u članak uvrstio i objašnjenje stručnjaka, koji su tada za medije naveli da se ne radi o “tornadu”, već o pojavi nazvanoj “pijavica”.

“Pijavica” je znatno slabija verzija tornada, piše dalje Istinomer pozivajući se na meteorološku stranicu Vremeradar.Ovim putem izvinjavamo se svim našim čitaocima na grešci, i unosimo ispravak vesti na datum 02. april 2024. godine.

Autor: