AKTUELNO

Da li i koliko ćelavost može da utiče na kvalitet života, tema je o kojoj za Novo jutro govore Marija Balković, plastični hirurg, Vesna Tomić, socijalni psiholog i Saša Plećević, poznatiji kao Dr Filgud.

Istraživanje je pokazalo da čak 50 odsto muškaraca izgubi kosu do svoje 50. godine. Razlozi za nastanak ćelavosti su brojni, a jedan jedini način da se taj problem reši je transplantacija ili takozvano presađivanje kose.

Foto: TV Pink

Balković ističe da je transplantacija najmanje invazivna hirurška metoda i radi se o "finoj preraspodeli kose iz regije gde je ima, u regije gde doprinosi ukupnom izgledu".

- Kosa se njviše gubi u predelu zalistaka, te je važno preraspodeliti je iz potiljačne regije. Nakon zahvata zadržava se prirodan izgled i procedura je jako komforna - kaže Balković.

Foto: TV Pink

Dr Feelgood kaže da mu je kosa opala pod uticajem genetskih faktora.

Foto: TV Pink

Vesna Tomić ističe da ćelavost može da deluje kao problem kojim se gubi samopouzdanje.

- U tim slučajevima je u redu uraditi intervenciju koja je potpuno benigna, iako smatram da je važnije raditi na potencijalima ličnosti. Mada, danas je ćelavost i moderna - kaže dr Tomić.

Foto: TV Pink

Kosa se, kako ističe Balković, ne može uzeti od drugog davaoca, jer bi došlo do njenog odbacivanja. Presađivanje traje jedan dan, a za desetak dana počinje da raste presađena kosa. Postoperativni oporavak traje od tri do pet dana.

- Kosa može da se pere nakon trećeg dana, a pun efekat nakon transplantacije vidi se nakon deset meseci - kaže Balković za "Novo jutro".

Više o ovoj temi pogledajte u nastavku:

#Kosa

#Novo jutro

#Transplantacija

#hirurg

'