AKTUELNO

Nisam iznenadjen što me 30 godina zovu lažovom. Lagali smo stanovništvo da su probe čiste. Lagali smo, rekao je Frič lokalnim zvaničnicima.

Predsednik Francuske Polinezije Eduar Frič priznao je da su lideri te francuske prekomorske teritorije u južnom Pacifiku tri decenije lagali narod o opasnostima nuklearnih proba. Francuska je od 1960. do 1996. izvela 193 nuklearne probe u Francuskoj Polineziji, a slike nuklearne pečurke iznad atola Mururoa 1995. godine su izazvale medjunarodne proteste.

- Nisam iznenadjen što me 30 godina zovu lažovom. Lagali smo stanovništvo da su probe čiste. Lagali smo - rekao je Frič lokalnim zvaničnicima.

Francusko ministarstvo za prekomorske teritorije odbilo je da komentariše. Vlada u Parizu je 2010, posle višedecenijskog pritiska, ponudila milione evra kao nadoknadu za 201 nuklearnu probu u južnom Pacifiku i u Alžiru. Ipak, taj proces teško napreduje i mnogi još uvek nisu primili odštetu.

Bruno Barijo, zviždač koji je istraživao uticaj nuklearnih proba u Polineziji, skrenuo je pažnju na neproporcionalan broj slučajeva raka štitne žlezde i leukemije kod 280.000 stanovnika Polinezije. Barijo je umro prošle godine. Tadašnji predsednik Francuske Fransoa Oland je 2010. tokom posete priznao da su nuklearne probe na francuskim teritorijama u južnom Pacifiku imale posledice po životnu sredinu i zdravlje stanovništva.

Oland je ipak o probama govorio u pozitivnom tonu i hvalio doprinos regiona statusu Francuske kao jedne od devet nuklearnih sila. Ta poseta se desila tri godine pošto su francuski mediji objavili dokumenta ministarstva odbrane u kojima su nuklearne probe u južnom Pacifiku tokom šezdesetih i sedamdesetih godina opisane kao mnogo štetnije nego što se ranije govorilo.

Mediji su u to vreme pisali da je cela Francuska Polinezija izložena povišenim nivoima plutonijuma nakon testova. Tahiti, najmnogoljudnije polinežansko ostrvo koje su proslavile slike Pola Gogena, bio je izložen radijaciji 500 puta jačoj od maksimalne prihvatljive. Radijacija je dosegla čak i do popularnog turističkog ostrva Bora Bora.

#Francuska

'