AKTUELNO

Više neće postojati ono što smo više od 30 godina koristili svakodnevno.

Majkrosoftova nadogradnja operativnog sistema Windows 10 naziva Autumn doneće mnoštvo novih opcija, ali i promena.

Nakon 32 godine korišćenja i redizajniranja, Majkrosoft će ugasiti Pejnt (Paint), popularni program za obradu bitmapiranih slika.

Pročitajte još: ZVER MEĐU TELEFONIMA: Objavljen snimak Ajfona 8, kamera POTPUNO NOVA, a postoji i OGROMNA PROMENA

Pejnt je došao u paketu s prvom verzijom Windows-a 1.0 1985. godine. Tada je bio u stanju da ispuni želje skromnih likovnih stvaralaca.

Mnogi su ga koristili i za grafička dizajniranja, što ga je učinilo dugogodišnjim Windows saputnikom. Prve fotografije i radove u JPEG formatu Pejnt je mogao da snimi razvojem Windows-a 98.

U aprilu ove godine predstavljen je Windows 10, a s njim i Pejnt 3D koji pored mogućnosti crtanja, uređivanja i dizajniranja ima nekoliko opcija za kreiranje trodimenzionalnih slika. Međutim, korisnicima popularnog operativnog sistema ovo se nije svidelo jer je novim nadogradnjama izgubio prvobitni smisao.

Foto: Pixabay.com

Program Pejnt nije bio najbolji za izrade i obrade slika, ali sigurno je svima služio za brzo rezanje slike, uzimanje screenshota ili fotografije ekrana.

Pejnt se danas, nakon 32 godine, nalazi u "korpi za smeće" kreatora novog Windowsa. Postoji mogućnost da će se sličan program pojaviti pod novim imenom, ali Windows se još nije zvanično oglasio.

#Aplikacija

#Kompjuter

#Majkrosoft

'