AKTUELNO

Janković je, ubrzo nakon sklopljenog pakta između Obradovića i Đilasa, napao ovaj Savez i najavio formiranje sopstvene opozicione grupacije.

Lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković otkrio je da pravi svoju koaliciju jer ne želi sa liderom Saveza za Srbiju Draganom Đilasom zbog njegove saradnje s Boškom Obradovićem iz "Dveri", kojeg mnogi nazivaju ljotićevcem zbog stavova, piše "Informer". Ovaj list navodi da su Janković i Đilas ušli u rat oko toga koji će biti na čelu opozicije.

Kako prenosi "Informer", Janković je u jednom intervjuu rekao da njegov PSG već tri meseca ne učestvuje u dogovorima oko stvaranja Đilasovog saveza.

Nismo bili pristalice ujedinjenja sa ekstremnim nacionalističkim i antievropskim političkim organizacijama. Mi ćemo ponuditi Srbiji dogovor političkih organizacija, grupa i pojedinaca udruženih oko političke platforme za modernu, građansku, evropsku Srbiju. Napravićemo dogovor što pre kako bismo organizacijama i ljudima ovakvih shvatanja dali nadu i bazu za okupljanje. Taj građanski blok biće spreman za saradnju sa opozicionim političkim organizacijama drugačijih političkih vizija kada za to dođe vreme, da bi Srbija što pre izašla iz diktature, ali, uvereni smo, nepovratno pošla baš putem izgradnje evropskog, prosvećenog i otvorenog društva - rekao je Janković i time vrlo jasno poručio da neće sa Đilasom zbog njegovog pakta s Dverima.

Foto: Tanjug

Janković, doduše, nije otkrio koje su to preostale stranke i pokreti ionako izmrvljene i nepostojeće opozicije koje planira da pozove u svoju koaliciju. Ni Janković ni Đilas juče nisu bili dostupni za komentar ovim povodom, piše list.

Na drugoj strani, šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović kaže da opoziciji i ne preostaje ništa drugo nego da se deli.

Ne znam s kim to Janković planira da se udružuje? Da neće s onim Odžićem, vojvođanskim separatistom?! Samo mu je još on ostao. Opozicija na sve moguće načine pokušava da se dokopa fotelja, pa sada dele ionako minorno biračko telo. Janković je prozreo tajkuna Đilasa, Jankovića su prozreli svi njegovi saradnici, a sve su ih davno pročitali građani Srbije. Dok se oni svađaju i dele, naše je da radimo i gradimo za ovu zemlju - poručuje Martinović.

Foto: Wikipedia

Politički analitičar Miroslav Šutić ocenjuje da Janković sve radi na sopstvenu štetu.

- Ovaj blok je nastavak njegovog lutanja, ali kroz bespuće. On je potpuno ispao iz koloseka. Šta god radio, nema više smisla. Što bi rekli u kaubojskim filmovima: "On ide u zalazak sunca"... Diktira nekakvu nerealnu priču koja nema uporište u stvarnosti. Tužno je to.

- I oni koji su uz njega ostali sasvim su se razočarali i pasivizirali. Na kraju će ostati on sam sa još pet saradnika. Nema s kim da sarađuje, niti koga da okuplja. Mislim da s Jankovićem više niko ne bi ni hteo da ulazi u razgovore, jer je pokazao talenat da rasturi sve dogovore - smatra Šutić i dodaje da ni okupljanje oko Đilasovog pokreta nema preveliki potencijal.

- Taj savez opstaje, ali veoma sporo i sa slabom energijom to ide. Nema tu žara. Okupili su se jer nemaju alternative. I to je vrlo problematično jer sužavaju zajedničke teme i ne znam na čemu će na kraju ostati - zaključuje Šutić.

#Dragan Đilas

#Saša Janković

'