AKTUELNO

U Beogradu će od 26. do 28. maja biti održana manifestacija "Dani Monmartra na Skadarliji", u okviru koje će posetioci moći da uživaju u izložbi fotografija "Monmartr srce Pariza", francuskoj šansoni, srpskim i francuskim vinima i specijalitetima.

To je najavljeno na današnjoj konferenciji u Starom dvoru, na kojoj je govorio i gradski menadžer Goran Vesić, pokrovitelj manifestacije.

On je rekao da je veoma srećan jer je ostvarena ideja koja postoji duže od godinu dana, a to je da se obnovi saradnja između Skadarlije i Monmartra, odnosno Beograda i Pariza. Vesić je naveo da je Sporazum o bratimljenju Skadarlije i Monmartra potpisan 1977. godine i da su na osnovu toga održavani uzajamni susreti dva naroda.

- To je trajalo do početka ratova i raspada Jugoslavije kada je ta tradicija, nažalost, prekinuta. Pokušana je obnova 2012. godine, ali nije zaživela. Verujem da smo mi sada uspeli da obnovimo tu saradnju i da će ona biti nastavljena - rekao je Vesić.

Foto: Grad Beograd

Gradski menadžer kaže da je veoma ponosan što će se kroz saradnju dva umetnička kvarta promovisati vrednosti srpskog i francuskog društva.

On je istakao da Skadarlija nije samo srpski, već i evropski brend i da nema stranca koji dođe u Beograd, a da ne poseti jedno od tri najposećenijih mesta - Beogradsku tvrđavu, Hram Svetog Save i Skadarliju.

- Kroz promociju Skadarlije mi ustvari promovišemo Srbiju i jedan lepi, stariji Beograd, i pokazujemo da smo evropski narod koji ima svoju kulturu i tradiciju - naglasio je Vesić.

On je istakao da će se nastaviti sa uređenjem Skadarlije i da će ona biti proglašena posebnom turističkom zonom u kojoj će važiti drugačija pravila u odnosu na druge krajeve grada.

Znaće se šta može od restorana da postoji, neće biti mesta za ono što nije duh Skadarlije i trudićemo se da je zaštitimo i dalje razvijamo, baš kao što se čuva i Monmartr. Uvreren sam da će se tradicija nastaviti i verujem da ćemo u budućnosti moći da budemo ponosni što smo nastavili jednu lepu tradiciju - dodao je Vesić.

Ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondoloni je poručio da su veze koje spajaju Srbiju i Francusku mnogo jače od onoga što može da ih razdvaja. Podvukao je da su odnosi između dve zemlje u fazi razvoja u svim oblastima - političkim, ekonomskim i kulturnim, ali i dodao da je jedan od prioriteta na kojima treba da se radi turizam.

Foto: Grad Beograd

Mondoloni je istakao da Skadarlija i Monmartr imaju mnogo toga sličnog - lepotu, kvalitet gastronomije i umetničke ponude.

Direktor kompanije "Color Media Communications" Robert Čoban rekao je da ideja o obnovi saradnje između Beograda i Pariza postoji već nekoliko godina, tačnije od 2014. godine, i dodao da je gradski menadžer prvi koji je imao razumevanja da se ta ideja sprovede u delo.

Istakao je da je u okviru manifestacije "Dani Monmartra na Skadarliji" pripremljen zanimljiv program, kako za domaće, tako i za goste iz Pariza.

Programom je predviđeno da gostima iz Pariza pokažemo ne samo Skadarliju već i sve najbolje od Beograda. Oni će obići Spomenik zahvalnosti Francuskoj, Muzej savremene umetnosti, Etnografski muzej, Hram Svetog Save i druga mesta, a Beograđani će imati priliku da u subotu u Skadarliji uživaju u fotografijama Monmartra ispred Kuće Djure Jakšića, kao i u francuskoj šansoni u restoranu 'Tri šešira' - rekao je Čoban.

On je naveo da će u nedelju biti održana degustacija sireva i vina ispred Kuće Djure Jakšića, a uveče će u samoj kući biti predavanje o Skadarliji i Monmartru. Poslednjeg dana, u ponedeljak, biće organizovano veče Monmartra na Skadarliji u restoranu "Šešir moj", dodao je Čoban.

#Beograd

#Manifestacija

#Skadarlija

'