AKTUELNO

Prema rečima gradskog menadžera, ova manifestacija je prilika da Beograđani upoznaju francusku kuhinju, muziku, način života i saznaju nešto više o istoriji Monmartra i o tome koliko su Pariz i Beograd bliski.

Manifestacija "Dani Monmartra u Skadarliji", u okviru koje će posetioci moći da uživaju u izložbi fotografija "Monmartr srce Pariza" , francuskoj šansoni kao i srpskim i francuskim vinima i specijalitetima, otvorena je večeras u Skadarliji i trajaće do 28. maja.

Manifestaciju su otvorili gradski menadžer Goran Vesić, koji je i pokrovitelj manifestacije i predsednik Republike Monmartr Alen Kokar.

Vesić je tom prilikom izrazio zadovoljstvo što je obnovljena saradnja Skadarlije i Monmartra koja postoji od 1977. godine.

Foto: Grad Beograd

- Trajala je do početka ratova u bivšoj Jugoslaviji a onda je prestala. 2012, je pokušana obnova saradnje ali to nije uspelo - rekao je Vesić i dodao da veruje da će saradnja Skadarlije i Monmartra koja je ponovo uspostavljena trajati dok god postoje te četvrti.

Prema njegovim rečima, ova manifestacija je prilika da Beograđani upoznaju francusku kuhinju, muziku, način života i saznaju nešto više o istoriji Monmartra i o tome koliko su Pariz i Beograd bliski.

Foto: Grad Beograd

Foto: Grad Beograd

- Mi ćemo u oktobru, kao Skadarlija, gostovati na Monmartru i tada će Parižani moći da upoznaju srpsku kuhinju, kulturu, umetnost i saznaju nešto više o Beogradu kao turističkoj destinaciji - rekao je gradski menadžer.

On je istakao da su manifestacije poput ove vazne i za razvoj turizma u Beogradu jer kako je dodao, Francuzi nisu među brojnijim gostima sprske prestonice.

Foto: Grad Beograd

Foto: Grad Beograd

- Kroz ovakve događaje ćemo verovatno zainteresovati i francuske turiste i javnost za Beograd - rekao je Vesić i istakao da Beograd i Pariz veoma dobro sarađuju te da je Francuska u poslednje dve godine najprisutnija kada su u pitanju investicije u Beogradu.

Foto: Grad Beograd

Osim toga, kako je dodao, politička saradnja je sve bolja, a tu saradnju treba da prati i kulturna saradnja, rekao je Vesić i dodao da je manifestacija "Dani Monmartra u Skadarliji" prava prilika da se podsetimo lepe zajedničke istorije.

Ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondolini je rekao da su odnosi između Francuske i Srbije izvanredni.

Foto: Grad Beograd

- Danas proslavljamo prijateljstvo između Skadarlije i Monmatra koji su kao Francuska i Srbija povezani istim načinom života, kulturom, muzikom, gastronomijom...Puno je stvari koje nas ujedinjuju i čine da boravak jednog Francuza ovde bude izuzetno prijatan i nadam se da će to biti isto tako za naše prijatelje sa Monmartra - rekao je francuski ambasador.

Foto: Grad Beograd

Kokar je pozdravio posetioce manifestacije i izrazio zadovoljstvo što se nalazi u, kako je rekao, "divnoj Skadarliji".

#Goran Vesić

#Skadarlija

'