AKTUELNO

Na koji način će se Srbija snabdevati gasom kada Rusija zavrne slavine ka Ukrajini?

Jelica Putniković, urednica Balkan magazina kaže da razloga za strah nema jer Srbija ima potpisan ugovor sa Rusijom do 2022. godine o ugovorenim isporukama prirodnog gasa.

- Obe strane rade na varjantama kako da se, ako zaista bude prekinut sav transit ruskog gasa preko Ukrajine, iz drugog pravca snabdevanja Srbija obezbedi – ukazala je Putniković.

Foto: Printscreen

Kako je dodala, ruski gas do Evrope stiže i severnim tokom jedan, odnosno gasovodima preko Poljske.

- Takođe, Gasprom je u Evropi zakupio kapacitete u mnogim skladištima i imaju svog gasa na raspolaganju. Verujem da nas neće ostaviti bez gasa – istakla je ona.

Putniković je uverena da Rusija neće ostaviti Srbiju na cedilu.

- Mi trošimo oko dve milijarde kubnih metera gasa, ali potrošnja privrede raste – dodala je ona.

Prema njenim rečima, Rusi su posle propasti projekata Južni tok, koji trebalo da ide preko Bugarske, počeli taktičnije da se ponašaju prema EU i traže način da plasiraju svoj gas, ne ugrožavajući pravila EU.

Predsednik Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić, takođe, podseća da su srpska i ruska vlada potpisale pre sedam - osam godina ugovor o isporuci pet milijardi kubnih metara gasa Srbiji do 2022. godine.

- Ugovor postoji, ali je neophodno obezbediti neku inetrkonekciju kako bi te količine gasa mogle da se obezbede. Preko Horgoša tako nešto nije moguće.Kosrisnicima na jugu Srbije zimi je otežano zbog pada pritiska i veće potrošnje – primetio je on.

Vuletić smatra da Rusija želi da dopremi gas do Srbije, ali da postoje određene geopolitičke okolnosti koje će sprečavati mogućnost izgradnje bilo kakvog gasovoda od juga do nas.

#Rusija

#Srbija

#gasovod

'