AKTUELNO

Srbija će u narednom periodu biti uredno snabdevana gasom.

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović rekao je, prilikom obilaska podzemnog skladišta Banatski Dvor sa ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem,  da postoji strateško partnerstvo izmedju Srbijagasa i ruskog Gasproma, kao i da Rusi u svakom momentu garantuju isporuku tog energenta Srbiji.

- Nismo ugroženi ni sa količinama, ni ugovorno, ni finansijski - kazao je Bajatović.

Prema njegovim rečima, Srbija nikada nije plaćala penale za nepovučene količine gasa, dok veće količine tog energenta uvek povlači po istim cenama koje su predviđene ugovorom, a takve uslove nema niko u Evropi.

Bajatović je dodao i da ne postoji nijedan razlog za suspenziju međudržavnog sporazuma sa Rusijom kada je u pitanju gas, i da je Srbija uvek imala sa ruske strane fleksibilne isporuke gasa.

On je kazao da je počelo restrukturiranje Srbijagasa i najavio da će uskoro biti sprovedeno i organizaciono restrukturiranje u smislu podele na preduzeća - Transportgas Srbija i Distribucijagas Srbija, uz matičnu kompaniju Srbijagas.

Bajatović je rekao da su u toku radni sastanci oko izgradnje druge faze podzemnog skladišta gasa Banatski Dvor, kako bi kapacitet bio do jedne milijarde kubnih metara gasa, a investicije u to proširenje se procenjuju na oko 70 miliona evra bez gasovoda.

- Kada posedujete skladište u svom dvorištu, velike su uštede jer se onda pojeftinjuju mnogi troškovi, a ujedno mogu da se i lako peglaju pikovi potrošnje na domaćem tržištu - kazao je on.

Autor: G.N.

'