AKTUELNO

Nemačka kompanija "Tenis" i još dve firme dobiće na korišćenje na 30 godina poljoprivredno zemljište u Zrenjaninu, jer su ispunile sve uslove za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, rečeno je danas na sednici Gradskog veća u Zrenjaninu.

''Farmer 023 V&M'' Zrenjanin, ''Tenis Invest'' Beograd i ''Fud Planet'' Zrenjanin su tri ;od 15 investitora koja su ispunila sve uslove iz poziva Ministarstva poljoprivrede za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u Zrenjaninu, a Gradsko ;veće danas je na sednici ;usvojilo Predlog odluke ;o pravu prvenstva zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, koja se odnosi na ta tri investitora.

Član Veća Stojan Kralj rekao je da će "Tenis" dobiti 2.431 hektar zemljišta, koje će početi da koristi 2019. godine, a da planiraju investiciju vrednu 21 milion evra.

"Komisija Ministarstva poljoprivrede i Vlade Republike Srbije zasedala je u ponedeljak, Tenis invest je pomerio rokove za započinjanje radova i oni ulaze u posed od agroekonomske 2019/2020. godine, a do tada će se zemljište davati u zakup po redovnoj proseduri", rekao je Kralj.

On je rekao da će vrednost investicije ;''Farmer 023 V&M'' dobiti 67 hektara zemljišta za koje će zakupninu plaćati oko 250 evra godišnje. Kako je dodao, investicija ;te kompanije vredna je pola miliona evra i njime je planirana ;izgradnja objekta za stočarsku proizvodnju.

Kralj je naveo da je investitoru ''Food Planet'' odobrena je investicija od 4,5 miliona evra, a reč je o izgradnji postrojenja za preradu soje u proteine. Njimu je zu zakup dato 900 hektara zemljišta i u narednih godinu dana zaposliće oko 30 radnika na teritoriji grada.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, koji je predsedavao sednicom Gradskog veća, zatražio je od predsednika Skupštine grada Zrenjanina da za sutra zakaže skupštinsku sednicu na kojoj će se ovi predlozi naći na dnevnom redu.

#Kompanija

#Nemačka

#Zemlja

'