AKTUELNO

Premijerka Srbije Ana Brnabić nastaviće učešće na Svetskom ekonomskom forumu u Milanu na kome će danas više od 160 učesnika razgovarati o najvažnijim izazovima sa kojima se Evropa i svet suočavaju.

Brnabić, koja predsedava predseda radnoj grupi za migracije i granice na forumu u Milanu, porucila je juče da je aktuelna migrantska kriza sa kojom su se suočili Evropa i svet pokazala neophodnost saradnje i zajedničog delovanja svih aktera na međunarodnoj sceni, a pre svega u Evropi.

Ona je istakla da se mora težiti stvaranju inkluzivne Evrope koja će iskoristiti prednosti migracija, kao i da Evropa treba da se "pripremi za globalno liderstvo" i da pronađe način da iskoristi migracije za ekonomski rast i razvoj.

Premijerka Srbije je učestvovala na sastanku "Novi lideri za Evropu", koji je održan u okviru Svetskog ekonomskog foruma u Milanu. Zajednicu "Novi lideri za Evropu", čiji je Brnabić član od formiranja novembra 2016. godine, čine mladi političari i donosioci odluka iz više evropskih zemalja.

Učesnici sastanka razgovarali su o aktuelnim izazovima sa kojima se Evropa suočava u pet ključnih oblasti: demokratija i upravljanje, energetska održivost, migracije i granice, bezbednost i odbrana i ekonomija fokusirana na ljude.

Premijerka Brnabić, koja u okviru sastanka Svetskog ekonomskog foruma predsedava radnoj grupi za politike migracija i granica, predstavila je platformu ove grupe.

Predsedavanje ovom radnom grupom predstavlja priznanje Republici Srbiji zbog odnosa koji ima prema migrantima i svim građanima Srbije koji su prema migrantima pokazali veliko gostoprimstvo, pružajući pomoć osobama koje su se našle u nevolji.

- Kroz našu zemlju prošlo je više od milion ljudi iz ugroženih zemalja i mi ni u jednom trenutku nismo zatvarali naše granice. Dodatno, u ovoj školskoj godini 645 đaka migranata pogađa škole u Srbiji. To je prepoznato u Evropi i predsedavanje ovom radnom grupom je priznanje Srbiji za učinjene napore u migrantskoj krizi - naglasila je Brnabić.

Ana Brnabić prvi je predstavnik Republike Srbije koji predsedava radnoj grupi u okviru Svetskog ekonomskog foruma, koja analizira politike u vezi sa najaktuelnijim političkim, ekonomskim, društvenim i bezbednosnim pitanjima.

Predlozi, preporuke i zaključci koje će radne grupe usvojiti, sledeće godine će biti prezentovani na redovnom godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Zajednica "Novi lideri za Evropu" deo je inicijative Svetskog ekonomskog foruma "Novi koncept za Evropu", formirane sa ciljem razvoja koncepta Evrope koja je okrenuta budućnosti.

#Ana Brnabić

#Milano

'