AKTUELNO

Premijerka je u govoru na Forumu ”Evropa Vahau” istakla da je obaveza svih da se odgovorno suoče sa izazovima ilegalnih migracija.

Ilegalne migracije u Evropi jedan su od najvećih izazova za Evropsku uniju i zemlje kandidate kao što je Srbija, koja će biti pouzdan partner Uniji u borbi protiv ilegalnih migracija, rekla je danas predsednica Vlade Ana Brnabić.

U govoru na Forumu ”Evropa Vahau”, koji je otvorio austrijski kancelar Sebastijan Kurc, u okviru panela o bezbednosnim izazovima i borbi protiv ilegalnih migracija, Brnabićeva je istakla da je obaveza svih da se odgovorno suoče sa tim izazovima.

- Upravo zato, verujem da je dobro izabran moto austrijskog predsedavanja Savetom EU - Evropa koja štiti, kao i fokus na pitanjima bezbednosti i ilegalnih migracija - naglasila je Brnabićeva.

Od 1. jula ove godine, Austrija će preuzeti predsedavanje Savetom EU. Premijerka je u obraćanju istakla da sve evropske zemlje treba da pokažu više odlučnosti i spremnost za promene, kako bi se postigli stabilnost i napredak.

- Upravljanje migracijama je zajednička odgovornost svih evropskih zemalja - rekla je predsednica Vlade.

Brnabić je posebno naglasila da je u tome ponosna na Srbiju, koja je tokom migrantske krize pokazala da je posvećen i odgovoran partner, pokazujući visok stepen humanosti.

Najbolji primer za to je da ove godine naše škole pohađa 472 dece migranata u 43 škole u Srbiji, naglasila je ona.

Srbija je istovremeno posvećena zaštiti granica i sprečavanju ulaska ilegalnih migranata u zemlju, pa je od početka ove godine do sredine juna, podneto 39 krivičnih prijava zbog izvršenog krivičnog dela nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi protiv 74 učinioca, a zbog pokušaja krijumčarenja 399 lica, navela je Brnabićeva.

Kada govorimo o zakonskom okviru, istakla je ona, usvojeni su novi Zakon o azilu i privremenoj zaštiti, Zakon o strancima i Zakon o graničnoj kontroli.

- Važno je naglasiti da usvojena je Strategija i Akcioni plan za integrisano upravljanje granicom koja je usaglašena sa konceptom Evropske unije, a izradili smo i prvi Nacrt strategije suprotstavljanja iregularnim migracijama - rekla je Brnabićeva.

Ona je navela da smo u okviru regionalne saradnje uspostavili mešovite patrole sa državama sa kojima se Srbija graniči - Mađarskom, Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, Rumunijom, Makedonijom, Bugarskom, a uskoro se očekuje i otpočinjanje rada mešovitih patrola i sa Hrvatskom.

Brnabićeva je rekla da je Evropi potreban jedinstven pristup za upravljanje migracijama, čiji je fokus, pored bezbednosti, poštovanje humanitarnih standarda i vrednosti.

- Vlada i građani Srbije pokazali su tu humanost na najbolji način u odnosu prema izbeglicama - istakla je premijerka i navela da je u jeku migrantske krize Srbija bila privremeni dom za više stotina hiljada migranata i pokazala da je zemlja otvorenih građana koji su pokazali visok stepen empatije sa migantima.

Srbija je pokazala odgovornost i spremnost za saradnju sa svima u regionu u toj oblasti, što potvrđuje snažno opredeljenje za jačanje regionalne saradnje, kazala je ona.

Brnabićeva je zaključila da su regionalna saradnja i jačanje mira i stabilnosti od ključnog značaja za razvoj Zapadnog Balkana i da Vlada Srbije ostaje posvećena tim prioritetima.

Pored premijerke Brnabić, na panelu su učestvovali i premijeri Hrvatske i Crne Gore, Andrej Plenković i Duško Marković i zamenik izvršnog direktora Pogranične agencije Evropske unije FRONTEKS Bernd Korner.

Forum Evropa Vahau ove godine održava se pod sloganom “Radeći manje, a efikasnije”. Cilj je da se razmotre aktuelni politički, bezbednosni i ekonomski izazovi sa kojima se Evropa suočava.

#Ana Brnabić

#EU

#Migranti

'