AKTUELNO

Premijer će učestvovati i na Poslovnom forumu.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić boraviće u Rigi, glavnom gradu Letonije, gde će učestvovati na Petom samitu šefova vlada Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, 5. i 6. novembra.

Tom prilikom planirani su i bilateralni susreti premijera Vučića sa predsednikom Vlade Kine Li Kećangom, poljskom premijerkom Beatom Šidlo, češkim kolegom Bohuslavom Sobotkom, kao i drugim učesnicima Samita, navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Premijer Vučić će učestvovati i na Poslovnom forumu, na kome će biti razmotrene mogućnosti za unapređenje saradnje između zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine, saopštila je vlada.

Samit "16+1" je od velikog značaja za Srbiju, budući da bi na njemu trebalo da bude potpisan niz važnih sporazuma, a očekuje se da će premijer iz Rige "doneti" rešenje za RTB Bor.

Naime, premijer je najavio da će tokom boravka u Rigi "moliti i klečati na kolenima ako treba" da najpoznatije kineske kompanije preuzmu i RTB Bor.

Na skupu, kojem će uz Vučića prisustvovati i niz vladinih predstavnika, bi trebalo da bude potpisan i sporazum o bezviznom režimu za građane Srbije i Kine, odnosno o ukidanju viza za boravak građana obe zemlje do 30 dana, koji bi trebalo da stupi na snagu do kraja 2016. godine.

Očekuje se da će na samitu 16+1 biti potpisan i komercijalni ugovor za modernizaciju i rekonstrukciju pruge Beograd - Budimpešta.

Kako je ranije najavilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastukture, na samitu u Rigi se očekuje i potpisivanje ugovora o finansiranju izgradnje autoputa Surčin-Obrenovac na Koridoru 11, kao i ugovora o izgradnji dela obilaznice oko Beograda.

Predstojeći samit u Rigi pružiće priliku da se ocene napredak i ostvareni rezultati u saradnji između Kine i 16 evropskih država, kao i sprovođenje srednjoročnih programa i smernica utvrđenih na prošlogodišnjem samitu u Sudžou.

U Rigi će biti održan i Biznis forum na kome će biti razmotrene perspektive za unapređenje saradnje, a posebna pažnja će biti posvećena različitim aspektima i izazovima za podsticanje preduzetništva u 21. veku.

Organizatori su naveli da je poslovni forum izvrsna platforma da državne institucije i privatni sektor zemalja CEEC i Kine podele svoje najbolje prakse, dobiju informacije o ekonomskoj politici, poslovnom okruženju i mogućnostima ulaganja, da razmotre glavne pravce ekonomske saradnje u godinama koje dolaze, i olakšaju poslovanje uspostavljanjem direktnih kontakata kroz B2B susrete.

Uspostavljanje foruma 16+1 je inicirala Kina, kako bi se intenzivirala i proširila saradnja sa 11 zemalja članica Evropske unije i pet balkanskih zemalja u oblasti investicija, transporta, finansija, nauke, obrazovanja i kulture.

U okviru inicijative, Kina je definisala tri potencijalna prioritetna područja u ekonomskoj saradnji - infrastrukturu, visoke tehnologije i zelene tehnologije.

Pored Srbije, među 16 zemalja CEEC koje su se pridružile inicijativi su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Letonija, Litvanija, Makedonija, Crna Gora, Poljska, Rumunija, Slovačka i Slovenija.

Prvi samit 16+1 održan je u Varšavi 2012. godine, na kom je tadašnji kineski premijer Ven Djabao najavio niz projekata za podsticanje saradnje, kreditnu liniju od 10 milijardi dolara, kao i osnivanje fonda za investicije i saradnju Kine sa evropskim zemljama.

Drugi samit je održan u Bukureštu 2013. godine, dok je domaćin trećeg sastanka bio glavni grad Srbije, Beograd, u decembru 2014.

Na tom skupu, nazvanom "Beogradski susreti", bilo je registrovano više od 6.500 učesnika, među kojima su bili predstavnici oko 500 kompanija, a u 17 delegacija zemalja učesnica bilo je vise od 400 zvaničnika iz zemalja Centralne i istočne Evrope i Kine.

Č.N.

'