AKTUELNO

Premijer boravi u Rigi na dvodnevnom samitu.

U Rigi je otvoren dvodnevni Samit Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope (CEE), kojem je prisustvovao i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Saradnja u oblasti infrastrukture, poslovna saradnja i veće prisustvo kineskih investitora u Srbiji rezultat je naše saradnje, poručio je premijer Aleksandar Vučić sa Samita Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope 16+1 održanom u Rigi.

Foto: riga2

- Samo jedan sporazum, koji se tiče potpune vizne liberizacije, samo je Srbija potpisala. Uspeli smo svoju zemlju da podignemo. Poptisali smo nekoliko važnih ugovora vezanih za našu putnu i železničku infrastrukturu. Uskoro ćemo imati najmodernije vozove. Danas smo potpisali ugovor vredan 207 miliona evra za deonicu Surčin-Obrenovac, što je veoma važno. To je velika stvar za Obrenovac kao i za celu Srbiju. Daćemo sve od sebe da izvršimo pritisak da krene odmah da se radi - rekao je premijer Srbije za Televiziju Pink.

Foto: riga

On je dodao da je Poljska veoma ozbiljna zemlja na čelu sa njhovom premijerkom.

- Oni se bore i trenutno su na drugom mestu u Evropi. Ona ima ogroman uticaj i značaj za nas. Oni su naši prijatelji. Nekoliko poljskih kompanija je zainteresovano za investiranje u Sribji - dodao je on.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će nastaviti da moli kineske partnere kako bi se našlo rešenje za RTB Bor, kao i da će pokušati da nađe rešenja i za Petrohemiju, Azotaru i Metanolsko sirćetni kompleks (MSK).

- Ja sam danas kineskog premijera Li Chekanga molio za RTB Bor i nastaviću da molim. Moj posao je da tamo gde ne možemo biznisom da privučemo nekoga, da iskoristimo svoju političku poziciju koja je dobra i zamolimo naše prijatelje da nam pomognu - kazao je Vučić.

Premijer Kine Li Kećang ocenio je da je saradnja Kine i 16 zemalja CEE "črvsta i vredna kao dijamant", te da je neophodno da zajedno rade i da idu prema istom cilju, a to je - zajednički rast.

Foto: Sastanak Aleksandar Vucic sa Li Kecangom premijerom Kine_foto pink.rs (4)

On je, u govoru na otvaranju Samita, kazao da je Kini prioritet ekonomska saradnja sa zemljama CEE, a da rastući broj sesija od foruma do foruma prevazilazi broj 16+1, što dokazuje značaj ove ekonomske saradnje.

N. Petričević

'