AKTUELNO

Savet EU podeseća da je Srbija do sada otvorila osam od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja, od kojih su dva već i privremeno zatvorena.

Savet Evropske unije saopštio je danas da je Srbija danas otvorila poglavlje 20, o preduzetništvu i idustrijskoj politici, a otvorila i privremeno zatvorila poglavlje 26 o obrazovanju i kulturi, te da se planiraju nove međuvladine konferencije sa Srbijom, koje će doprineti napretku u procesu evrointegracija.

-Dalje Međuvladine konferencije biće planirane kako bi se napredovalo sa procesom - poruka je Saveta EU.

Navodeći da je EU preispitala pripremljenost Srbije u oblasti koje pokrivaju dva novootvorena poglavlja, u Savetu EU se naglašava da je Srbija nastavila da napreduje u usklađivanju i primeni kriterijuma u poglavlju 20 koje se odnosi na preduzetništvo i industrijsku politiku.

Dodaje se da je primena sveobuhvatne industrijske strategije, uz sistem evaluacije koji je predložen od strene evropske industrijske politike, jedino merilo koje Srbija mora da ispuni kako bi privremeno zatvorila ovo poglavlje.

Kada je reč o Poglavlju 26, koje se odnosi na obrazovanje i kulturu, EU zaključuje da je Srbija na dobrom nivou pripremljenosti u te dve oblasti i da zbog ograničenog broja i specifičnosti kriterijuma u tim oblastima, dalji pregovori u ovom poglavlju nisu potrebni.

Kako navode, u oba poglavlja nastaviće se proces nadgledanja napretka i primena standarada.

-EU naglašava da se posebna pažnja posveti svim specifičnim pitanjima pomenutim u zajedničkim pregovaračkim pozicijama. Ako bude potrebno EU će se ponovo vratiti na ova dva poglavlja u odgovarajućem trenutku pregovora - navodi se u saopštenju.

Savet EU podeseća da je Srbija svoje pristupne pregovore pokrenula u januaru 2014. godine i da je do sada otvorila osam od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja, od kojih su dva već i privremeno zatvorena.

#EU

#Poglavlje

#Srbija

'