AKTUELNO

To su poglavlja 20 i 26.

Poglavlje 26 odnosi se na kulturu i obrazovanje, a Poglavlje 20 na preduzetništvo i industrijsku politiku. Ta dva poglavlja spadaju medju najmanje zahtevna i očekuje se da će Poglavlje 26 najverovatnije biti odmah i zatvoreno. So sada je u pregovorima o prijemu Srbije u EU koji su počeli januara 2014, otvoreno šest od ukupno 35 poglavlja.

Prva dva su otvorena u decembru 2015: Poglavlje 32 - finansijska kontrola i Poglavlje 35 - o ostalim pitanjima koja se u slučaju Srbije odnose na normalizaciju njenih odnosa s Kosovom. Dva ključna poglavlja za tok pregovora, Poglavlja 23 - pravosudje i osnovna prava i Poglavlje 24 - pravda, sloboda i bezbednost, otvorena su u julu 2016. godine, posle kraćeg odlaganja zbog protivljenja Hrvatske koja je kao uslov imala nekoliko zahteva.

U slučaju Srbije Poglavlje 35 ima is tu težinu, i napredak u postizanju i primeni dogovora u dijalogu Beogradu i Prištine, poput nedavno postignutih dogovora o pravosudju i telekomunikacijama, smatra se bitnim elementom za napredovanje u evropskim integracijama.

Poglavlja 5 i 25 koja se odnose na javne nabavke i nauku i istraživanje, otvorena su 13. decembra. Tada se očekivalo i otvaranje Poglavlja 26 koje se odnosi na kulturu i obrazovanje, ali nije otvoreno zbog blokade Hrvatske.

#Brisel

#EU

#Poglavlje

#Srbija

#otvaranje

'