AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika ističe da je opozicija juče organizovala protest protiv nasilja na kojem je pretučen novinar emisije "Kontravizija", te je istakao da su na čelu skupa upravo nasilnici, što je paradoks. Podseća na pretučene novinarke TV Pink, na pretnje, uvrede i pozive na linč koje predstavnici opozicije svakodnevno upućuju preko društvenih mreža. Podvlači da je ružno što u Srbiji ne postoji jedinstvo, pre svega kada je reč o najvažnijem nacionalnom pitanju - pitanju Kosova, već se ono koristi za ubiranje jeftinih političkih poena.

Juče je u centru Beograda organizovan protest protiv nasilja na kojem je verbalno i fizički napadnut novinar "Kontravizije" Mladen Simić. Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić ocenjuje da su i sami osnivači ovog protesta oni koji se zalažu za nasilje. Podsetio je da glumac Sergej Trifunović svakodnevno poziva na nasilje, a uz njega su Željko Veselinović, Boško Obradović...

- Tukli su novinare, pozivali na silovanje, vređali i psovali... Uveli su nasilje u medije i politike i napadaju sve koji im se ne dopadaju. Prošli put je meta bila novinarka Studija B Barbara Životić, a sada su napali novinara "Kontravizije". Žele demokratiju, ali samo takvu u kojoj novinari izveštavaju kako im se naredi. U suprotnom, taj je prodana duša kojeg treba pretući, zaklati, silovati... Njihova politika je samo nasilje, nemaju program, nemaju ideju za rešenje pitanje Kosova, kako otvoriti nova radna mesta - kaže Vesić za Pink.

On podseća da je Ramuš Haradinaj najavljivao proteste u Beogradu kojima će srušiti Vučića, čak je i odbrojavao dane.

Foto: TV Pink Printscreen

- Protesti su se desili, organizovao ih je Dragan Đilas. Neću ništa da tvrdim, ali mi je indikativno da Haradinaj najavljuje, a Đilas to i uradi. Jasno je da nam oko Kosova treba jedninstvo i zaista je ružno da opozicija radi ono što najavljuju albanski političari na KiM, a pre svih Haradinaj - zaključuje Vesić.

“Rezolucija koju je Priština usvojila je rezolucija protiv dijaloga sa Beogradom”

Govoreći o usvajanju rezolucije o dijalogu sa Beogradom u kosovskoj skupštini, zamenik gradonačelnika ističe da je ova rezolucija, rezolucija protiv dijaloga.

Dijalog vodi ka kompromisu, a kompromis ka trajnom, mirnom rešenju. Albanci ne žele mir i vidimo nervozu jer plan pravljenja nezavisnog Kosova ne ide onako kako su planirali: vidimo povlačenja nezavisnosti, neuspeh u Interpolu, neuspeh sa viznom liberalizacijom... Jasno je da Kosovo ne postoji kao država i da bez dogovora sa Srbijom trajno rešenje nije moguće. Veliki uspeh predsednika Vučića leži u tome što je uspeo da u međunarodnoj zajednici nametne to da nema rešenja bez Srbije i to priznaju čak i oni koji se zalažu za nezavisnost Kosova - kaže zamenik gradonačelnika.

Dodaje da je jasno da će dogovor morati da se traži sa velikim silama, pre svega sa SAD, jer Albance ne interesuje šta kaže EU.

- Albanci već decenijama imaju plan da stvaraju stalnu nesigurnost kako bi isterali Srbe sa teritorije Kosova i Metohije, kako bi jednog dana mogli da im kažu "o čemu vi pričate sa nama? Tamo više nema vaših građana". Zato su se desila 1999, 2004, 2008. i sve ovo što se danas dešava - kaže Vesić.

Politika predsednika Vučića je politika dijaloga i dogovora, ali je za dijalog potrebno najmanje dvoje i velike sile koje će iza njega stati, podvlači Vesić.

Kada je reč o zahtevu da se sutrašnja sednica SB UN održi iza zatvorenih vrata, karijerni diplomata Zoran Milivojević kaže da je ovaj zahtev stigao kako bi se sakrila istina o pravom stanju.

- Važno je da sednica bude otvorena jer više od polovine čovečanstva ne podržava koncept nezavisnog Kosova i jer su mir i bezbednost na ovom prostoru ugroženi, o čemu je bitno govoriti javno - kaže karijerni diplomata, dodajući da javnost mora da zna u kojoj meri je prekršeno međunarodno pravo.

Foto: TV Pink Printscreen

Mir i stabilnost na ovim prostorima ne mogu se dostići bez Srbije, sa Srbijom se mora razgovarati i njen interes se mora uvažiti, ističe Milivojević.

Dodaje da nije slučajno što se Kosovu ne dozvoljava vizna liberalizacija, budući da bi to predstavljalo ozbiljan bezbednosni problem, jer je Kosovo stecište džihadista u srcu Evrope.

Vesić Kosovo naziva "monstrum državom" koja ne može da zaživi bez Srbije.

- To je velika pobeda predsednika Vučića. Do pre pet godina smo gubili na svakom polju, a danas smo u ofanzivi i pridobijamo saveznike. Vučić putuje po svetu, razgovara i pregovara, a jasno je da na Balkanu nema trajnog mira. Srbija je ključna zemlja ovog regiona i ključno je da zadržimo želju za dijalogom jer pre ili kasnije, svaki se sukob završi dijalogom - kaže Vesić, dodajući da je jasno da Kosovo predstavlja bezbednosni problem za celu Evropu i teritoriju na kojoj se dešava najviše kriminala na kontinentu.

Karijerni diplomata kaže da je jasno da Albanci ne žele dijalog sa Srbijom.

- Ne verujem da je bilo ko spreman da uđe dijalog sa pozicije da se prizna državnost Kosova po svaku cenu. Tu nema dijaloga, a još manje ima kompromisa. Ponovo je međunarodna zajednica na probi i jasno je da sve što Albanci rade ima ozbiljnu podršku, a ako neko zaista želi mir i stabilnost na ovim prostorima, mora da se uzme u pamet - kaže Milivojević za Pink, dodajući da je prilika sutrašnja sednica Saveta bezbednosti UN.

Ovo je jedino telo koje je nadležno za status Kosova i Metohije, pa nam je tamo prilika da otpočnemo pravi dijalog, ocenjuje Milivojević. Kaže da juče donetu rezoluciju ne bi uzimao u obzir, jer je ona pokušaj da se maksimalistička pozicija prištinskih vlasti ilegalizuje.

Kada je reč o imenovanju ekipe koja će voditi pregovarački tim, Milivojević kaže da je to direktna provokacija koja ne zaslužuje ni komentar.

Foto: TV Pink Printscreen

“Sve ulice u Beogradu prohodne, ostajemo u četvrtom stepenu pripravnosti”

Uprkos tome što je sneg padao neprekidno gotovo 30 sati, sve ulice u prestonici su prohodne,a zamenik gradonačelnika ističe da su sve službe i noćas bile u četvrtom stepenu pripravnosti.

Sneg je čistilo 103 kamiona, bilo je angažovano 224 ljudi. U četvrtom stepenu ćemo biti do sutra ujutru. Posuli smo oko 3.000 tona soli i mešavine, čime smo omogućili da ulice budu potpuno čiste i sprečimo pojavu leda. Dok pada sneg čiste se samo ulice prvog prioriteta, što je oko 1.800 kilometara puteva. Noćas smo ušli i u ulice drugog prioriteta i očistili smo oko 20 odsto ovih ulica. Potpuno ćemo ući u ove ulice oko podneva, kada se očekuje i prestanak padavina - rekao je Vesić za TV Pink.

Dodaje da se danas očekuje i nagli pad temperature, do minus osam, pa će se umesto soli bacati kalcijum-hlorid.

Foto: Promo

- Na terenu je i 25 ekipa "Beogradskog vodovoda", većih kvarova nije bilo, ali su kvarovi mogući sa spuštanjem temperature. Na terenu je i 15 ekipa "Toplana" koji rade 24 sata. Juče je bilo manjih problema sa napajanjem električnom energijom, ali su oni brzo otklonjeni. Gradski prevoz radi potpuno noramlno, a malih problema bilo je na linijama 711, 305 i 403, kao i sa tramvajima i trolejbusima zbog snega na elektromreži, odnosno kablovima - kaže zamenik gradonačelnika.

Sneg se ponovo očekuje sutra ujutru, a očekuju se i ledenice, te Vesić apeluje na građane da budu oprezni i uklone ih sa krovova.

- Juče smo imali oko 200 intervencija kada je reč o palom drveću i granju, a i to je brzo uklonjeno - kaže zamenik gradonačelnika.

#Goran Vesić

#Opozicija

#Protest

'