AKTUELNO

Budući da investicije kao što je MTU Aero Engines znače ujedno i ekonomski napredak Srbije, oni koji su protiv Vučića i njegove politike nastaviće da traže način da ga slabe, a sada će se još jače "uhvatiti" za pitanje Kosova i pokušaće da ga slome baš na ovom najvažnijem nacionalnom pitanju, ocenjuju sagovornici TV Pink.

Govoreći o dolasku nemačkog i svetskog giganta u Srbiju, kompanije MTU Aero Engines, direktor dnevnog lista "Srpski telegraf" Saša Milovanović kaže da je reč o trećoj kompaniji u svetu kada je reč o proizvodnji avionskih motora, koja je prva po remontu i radi u najjačim zemljama.

Takva investicija dolazi u jednu malu Srbiju, gde će naš narod koji je školovan i čiji stepen obrazovanja ovoj kompaniji odgovara, moći da radi ali ne samo kao prosta radna snaga. Čuli smo juče i da je član Upravnog odbora te kompanije Mihael Šrajeg pozvao druge kompanije da investiraju u Srbiji – kaže Milovanović, dodajući da je logično da su “komšije” zbog ove činjenice besne.

Pročitajte još: U SRBIJU STIŽE INVESTICIONA BOMBA! Vučić: MTU je Rols Rojs u svetu avio-industrije. Srbija se vraća na nebo, među vodeće svetske proizvođače avio-motora! OVO JE VELIKI DAN ZA NAS! (FOTO)

Foto: TV Pink Printscreen

Napredak Srbije, brojne investicije i ekonomski iskorak unapred ne odgovaraju pojedim zemljama regiona, ali i pojedincima unutar zemlje pa je normalno, kaže, da se Srbija i njen predsednik Aleksandar Vučić miniraju.

- Normalno je da govore da Vučića treba slomiti na ulici po pitanju Kosova, prekrajanja granica, ovoga-onoga. Treba ga uništiti pre nego što da predlog o Kosovu, treba ga slomiti i odbiti, tako razmišljaju oni koji su protiv Srbije – kaže Milovanović za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Kada je reč o grupi francuskih intelektualaca da se povuče priznanje Kosova, Milovanović podseća da je to samo inicijativa koja je teško ostvariva i u Francuskoj i u drugim evropskim zemljama, iako su Albanci napravili mnogo grešaka u opstrukciji pregovora i mnogo diplomatskih faula.

- Očigledno je da tu postoje različiti centri mimo EU, koji imaju svoje interese. Imamo mnogo strana zainteresovanih za rešenje, a svaka vuče na svoju stranu i traži da ona posreduje u rešenju. To što Federika Mogerini nije povana u Berlin samo je činjenica da postoje disonantni tonovi – kaže Milovanović.

I za sporazum i za rat potrebne su dve strane, kaže predsednik Centra za proučavanje globalizacije prof. dr Dejan Miletić, dodajući da se čini da ta druga strana sporazum i ne želi, već želi rat. Ipak, dodaje, Srbija ne želi svoju i destabilizaciju Balkana, već želi napredak u svakom smislu.

- Pokušavaju da nas uvuku u sukobe, to ne smemo da zanemarimo, ali ne smemo ni da dozvolimo. Vućić često spominje kompromis ali on, nažalost, nema utemeljenje u drugoj strani. Džabe što je jedna strana spremna na njega i na žrtvu ako je ona neophodna, kada druga strana podrazumeva neodgovorne ljude koji apsolutno ne žele ni dijalog, a kamoli kompromis – kaže Miletić za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da je prištinska administracija veliki problem i zapadnih vlasti jer su bahati do neverovatnih dimenzija. Nipodaštavaju EU i njene lidere i ocenjuje da budućnost za takve ljude i ne radi.

- Kakav razvoj ovakvo ponašanje može da dovede na Kosovu? Kako će narodi živeti sa takvim ljudima i kakva je njihova budućnost? Budućnost im je samo da odu sa tog prostora! Ostaće praznina, jer ljudi ne žele da žive u beznađu – kaže Miletić.

#Dejan Miletić

#Novo jutro

#Saša Milovanović

#Srbija

#investicije

'