AKTUELNO

Francuska ministarka sporta Lora Flesel podnela je danas ostavku "zbog ličnih razloga", dok se kasnije danas očekuje rekonstrukcija vlade.

- Posle 16 strastvenih meseci na čelu ministarstva sporta donela sam odluku da napustim vladu zbog ličnih razloga - rekla je Flesel.

Prema navodima iz njenog okruženja, ona želi da "povrati slobodu i drugačije radi" kao i da njena ostavka "nema veze sa budžetskim pitanjima". Odlazak Flesel (46), nekadašnje olimpijske šampionke u mačevanju, dešava se u trenutku kada je francuska sportska zajednica zabrinuta zbog raspoloživih sredstava, godinu dana pošto je Parizu dodeljena organizacija Olimijskih igara 2024.

Ministarstvo sporta je u septembru 2017. objavilo smanjenje budžeta za sedam odsto, na 481 milion evra, pre nego što je parlament izglasao dodatnih 27 miliona evra. Država do 2024. treba da investira milijardu evra u infrastrukturu za Olimpijske igre.

Prošlonedeljna ostavka veoma popularnog ministra za zaštitu životne sredine Nikole Iloa naterala je francusku vladu na rekonstrukciju, što se očekuje kasnije danas.

Ipak, nivo rekonstrukcije ostaje nepoznanica.

Dok je Ilo prilično glasno izražavao žaljenje zbog toga što se u vladi osećao usamljenim u odbrani ekologije, Flesel je branila svoj učinak i postupanje vlade.

- Francuska ima izuzetnu sportsku godinu, s dodelom Olimpijskih igara 2024, svetskog prvenstva u ragbiju 2023, brojnim pobedama od kojih je najvažnija pobeda fudbalske reprezentacije - navela je Flesel.

Ona je takođe rekla da ostaje "odani saigrač" predsednika Emanuela Makrona i premijera Eduara Filipa, i dodala da pozdravlja "odlučnost i u potpunosti deli vrednosti i patriotizam".

#Francuska

#Ostavka

#Sport

'