AKTUELNO

Ministarka sporta Francuske Lora Flesel-Čolović izjavila je danas u Beogradu da se nada da će njena poseta doprineti jačanju francusko-srpske saradnje u oblasti sporta.

- Srbija je sportska nacija i ima značajan potencijal. Prepuna je talenata u brojnim disciplinama - rekla je Flesel-Čolovićeva na prijemu u francuskoj ambasadi.

Ona je danas sa srpskim ministrom sporta Vanjom Udovičićem potpisala sporazum o saradnji francuskog Instituta za sport i Zavoda za sport i sportsku medicinu Srbije.

- Sporazum otvara vrata tehničkoj i naučnoj saradnji u oblasti sporta. Razvijanje sportske razmene je od suštinskog značaja i to kako na visokom nivou tako i na obrazovnom - navela je francuska ministarka.

Srpski ministar Udovičić je rekao da je čast ugostiti dvostruku olimpijsku šampionku u mačevanju.

- Ne postoji sportista, pa ni ministar, koji ne bi bio uzbudjen da ovakav šampion dodje u posetu njegovom gradu i zemlji. Ne postoji sportista koji se ne divi svakom sportisti koji ostvari ogromne sportske rezultate i na viteški način predstavlja svoju zemlju - rekao je Udovičić.

Prema njegovim rečima, značaj posete francuske ministarke i potpisanog sporazuma videće se u narednim godinama.

Foto: Tanjug

- Mnogo je uradjeno za godinu dana, odgovornost je sada na nama da omogućimo da saradnja bude jača, konkretnija i efikasnija - naveo je nekadašnji trofejni vaterpolista.

Kako je rekao, "mladi i sport spajaju i trude se da načine još bolje, da stvore šampione".

Domaćin prijema, francuski ambasador Frederik Mondoloni, naveo je da su odnosi Francuske i Srbije "veoma bogati i da bez prestanka napreduju na političkom, ekonomskom i kulturnom planu".

Mondoloni je izrazio zadovoljstvo što se današnja ministarska poseta dešava svega šest nedelja posle posete Beogradu šefa francuske diplomatije Žan-Iva le Drijana. Prijemu su prisustvovali predstavnici sportskih federacija, francuske zajednice i brojni sportisti koji su karijere gradili u Francuskoj.

Lora Flesel je najtrofejnija francuska olimpijka svih vremena, sa pet osvojenih olimpijskih medalja u mačevanju. Ukupno je 18 puta bila prvak Francuske, šest puta prvak sveta i prvak Evrope u sportskoj disciplini "mač". Zbog svoje brzine i oštrog uboda imala je nadimak "osica".

Povukla se na Letnjim olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, gde je nosila zastavu francuske reprezentacije. ;

#Francuska

#Srbija

'