AKTUELNO

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Herbert Kikl poručio je Nemačkoj da Austrija neće preuzeti niti jednu izbeglicu iz te zemlje.

- Mi nećemo preuzeti nikog za koga nismo nadležni i tačka! - naglasio je on u izjavi bečkom dnevniku "Esterajh", reagujući time na najavu nemačkog resornog kolege Horsta Zehofera da će naterati Austriju na prihvatanje sporazuma o readmisiji masovnim vraćanjem sa granice.

On je preneo da je sa Zehoferom imao dva razgovora i da je oba puta obećano da se neće vraćati izbeglice. Najavio je da će sada doći do razgovora nemačke kancelarke Angele Merkel sa Italijom i Grčkom.

- Međutim da sve bude jasno, dogovor koji bi bio na štetu Austrije nećemo potpisati ni za 100 godina - podvukao je Kikl. Najavio je da će Austrija reagovati na strožije kontrole na nemačkoj strani granice.

- Mi ćemo ubuduće generalno povećati kontrolu na južnoj gradnici. Time će Austrija, ali i Nemačka biti rasterećene. Mi prenosimo pritisak dalje kako bi jednog dana bili tamo gde je i mesto problemu, a to je na spoljnoj granici EU - objasnio je Kikl.

Takođe je ocenio da platforme za azilante u severnoj Africi mogu biti samo srednjeročno rešenje, ako svi budu učestvovali u tome. Istovremeno naglašava da mora biti jasno da u tim centrima neće biti moguće podnositi zahteve za azil.

Isto tako Kikl smatra da tim centrima treba da upravljaju države severne Afrike uz finansijsku podršku EU.

#Austrija

'