AKTUELNO

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc smatra da ministar unutrašnjih poslova Herbert Kikl, nakon afere u kojoj je umešan vrh njegove Slobodarske partije (FPO), ne može ostati na mestu šefa policije.

FPO ostala je tokom vikenda bez lidera i potpredsednika, Hajnc Kristijana Sstrahea i Johana Gudenusa, nakon što su se pojavili video snimci iz 2017. na kojima se vidi kako nude jednoj navodnoj nećaki ruskog milijardera državne poslove za finansijsku podršku njihovoj stranci.

Kurc je na to reagovao odlukom o prevremenim izborima, ali do izbora aktuelna vlada trebalo bi da upravlja zemljom.

On je od koalicionog partnera zatražio da sklone Kikla sa mesta ministra unutrašnjih poslova, jer smatra da ne može da vodi istragu u ovom slučaju pošto je u vreme iz kojeg datiraju snimci bio generalni sekretar FPO.

- Slobodarci su sami sebe uništili i njihovo ponašanje nije samo onemogućilo našu dalju saradnju, već su naneli veliku štetu ugledu politike i naše zemlje - podvukao je Kurc u izjavi bečkom dnevniku "Esterajh".

Kaže da je bio potrešen video snimcima i onim što je Sstrahe rekao jer je time koalicioni partner pokazao da ima sasvim drugačiji pristup politici od njegovog.

Upitan što mu je trebalo 24 sata da reaguje Kurc je objasnio da je u takvoj škakljivoj situaciji važno ostati trezven.

- Želeo sam zbog toga prvo da donesem odluku i onda da sve informišem, predsednika, kao i članove moje stranke, pre nego što izađem u javnost - rekao je on.

Kurc kaže da napadi iz FPO na njegov račun pokazuju da ta stranka još nije svesna dimenzije skandala.

- Ono što želimo i što je potrebno je detaljno rasvetljavanje slučaja. To da bivši generalni sekretar FPO koji je možda učestvovao u nezakonitim radnjama ne može sada kao ministar unutrašnjih poslova sam protiv sebe voditi istragu trebalo je svima biti jasno - rekao je on.

Inače Predsedništvo FPO saopštilo je da, ako kancelar Kurc smeni ministra Kikl, mora računati sa ostavkom svih slobodarskih članova vlade.

#Sebastijan Kurc

'