AKTUELNO

Pregovori na samitu Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta (G7) neće biti laki, jer su SAD u sukobu sa ostalim zemljama iz grupe po pitanju trgovine, klimatskih promena i nuklearnog sporazuma sa Iranom, izjavio je danas predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

- Naši pregovori ovde u regionu Šarlvua (Charlevoix) biće daleko od jednostavnih - izjavio je Tusk na konferenciji za novinare pred početak dvodnevnih pregovora između lidera SAD, Japana, Kanade, Francuske, Nemačke, Italije i Britanije, prenosi Rojters.

- Evidentno je da se predsednik SAD i ostatak grupe i dalje ne slažu po pitanju trgovine, klimatskih promena i iranskog nuklearnog sporazuma - izjavio je Tusk, dodajući da ga najviše brine to što se osporava međunarodni poredak, baziran na propisima.

Prilično iznenađuje i što iza toga nisu uobičajena sumnjiva lica, već SAD, koje su inače glavni arhitekta i garant takvog poretka, dodaje Tusk. "Naravno da ne možemo naterati SAD da promene svoje mišljenje", poručio je Tusk.

Policija rasterala demonstrante uoči samita G7

Kanadska policija udaljila je danas mirnim putem demonstrante koji su blokirali put ka mestu gde večeras počinje dvodnevni samit G7 u Kanadi. Policija u opremi za razbijanje demonstracija opkolila je stotinak demonstranata koji su uzvikivali antikapitalističke slogane, prenosi AP. Demonstranti nisu hteli da se sklone i stajali su nasred raskrsnice dok su policajci pokušavali da ih udalje uz nadletanje helikoptera. Samit grupe sedam najrazvijenih zemalja sveta (G7) biće održan u kanadskoj pokrajini Kvebek i trajaće dva dana. Grupu G7 čine Kanada, SAD, Japan, Velika Britanija, Italija, Francuska i Nemačka, a samitu će prisustvovati i predstavnici EU.

#Amerika

#Donald Tusk

'